Laserový paprsek nad Akademií věd připomene v noci Mezinárodní den světla

Organizace UNESCO v roce 2017 ustanovila 16. květen jako Mezinárodní den světla / Dušan Vondra
Víkendové noci 15. a 16. května rozzáří v srdci Prahy světelný paprsek. Laserové centrum ELI Beamlines a Akademie věd ČR tak oslaví Mezinárodní den světla.

Ve spolupráci se Signal Festivalem chtějí připomenout nedocenitelný význam světla pro společnost a podtrhnout důležitost laseru a jedinečnost této úžasné technologie. Laserový paprsek protne město pohledem z Petřína na sídlo Akademie věd ČR na Národní.

Dne 16. května 1960 uplyne právě 61 let od doby, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laser na světě. Především díky tomuto vynálezu se posouvá stále dopředu nejen medicína, ale i biologie, komunikace anebo třeba termojaderná fúze. Organizace UNESCO v roce 2017 ustanovila 16. květen jako Mezinárodní den světla. Od roku 2018 se tato událost slaví napříč kontinenty.

ELI Beamlines – součást Fyzikálního ústavu AV ČR – a Signal Festival chtějí světelným paprskem symbolicky upozornit na zásadní význam vědy pro společnost, aktuálně například v souvislosti s celosvětovým úsilím vědců překonat světovou pandemii způsobenou nemocí covid-19.

„Laser je nepochybně jedním z nejvíce fascinujících a zároveň jedním z nejužitečnějších vynálezů 20. století,“ říká Michael Prouza, ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR. „Lasery již nyní zásadně ovlivňují naše životy, ale stále ještě ani zdaleka nevíme o laserech vše a jsem přesvědčen o tom, že další skvělá využití laserů brzy odhalíme – i proto vznikla při Fyzikálním ústavu AV ČR laserová centra ELI Beamlines nebo HiLASE.“

Symbolickou monumentální instalaci v samotném centru Prahy tvoří laserový paprsek, který bude svítit z Petřína na sídlo Akademie věd ČR v ulici Národní ve dnech 15. a 16. května vždy od 20.00 do 24.00 hodin. „Věda a umění jsou od nepaměti propojenou nádobou. Proto jsem rád, že si tímto symbolickým paprskem můžeme připomenout nejenom výstřel prvního laseru před 61 lety, ale také oslavíme kulaté narozeniny laserového centra ELI Beamlines, kterému je letos právě 10 let,“ zdůrazňuje Roman Hvězda, vedoucí ELI Beamlines.

„Festival už léta spolupracuje s celou řadou technologických dodavatelů a každoročně prezentuje umělecká díla, která pracují s nejnovějšími technologiemi. Vedle naší vášně pro to, co dokážou věda a technologie způsobit v umění, samozřejmě obdivujeme její celkový přínos. Věda nás doprovází každou vteřinou našich životů. Proto nyní chceme připomenout přínos vědy pro společnost vyjadřovacími prostředky, které jsou nám vlastní – uměním ve veřejném prostoru,“ popisuje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

ELI Beamlines je evropské výzkumné centrum, v němž mezinárodní tým vědců nainstaloval nejintenzivnější laserový systém na světě. Díky unikátnímu výzkumnému zázemí umožňuje vědeckým týmům z celého světa uskutečnit přelomové objevy. Je možné tak studovat základní strukturu hmoty, vývoj planet a hvězd, zobrazovat drobné struktury organismů proteinů, virů a bakterií, vyvíjet nové léky, záření odolné materiály pro kosmické stanice atd. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama