Před 19 miliony lety vymřeli téměř všichni žraloci, zjistili vědci

Žraloci jsou vrcholní predátoři, proto je jejich vztah k oceánskému ekosystému složitý / Pixabay
Před více než 19 miliony lety se oceány na Zemi hemžily žraloky. Žilo jich tam dokonce desetkrát více než dnes. Přesto téměř všichni krátce nato zmizeli. Důkazy směřují k neznámé události hromadného vyhynutí. Stále však není jasné, co ji způsobilo.

Ryby nebo žraloci, když plavou u oceánského dna, zanechávají v sedimentu za sebou zuby a šupiny. Ty pak najdou vědci a jejich porovnáním mohou určit, jak byl daný druh na konkrétním území rozšířený a jak dlouho tam žil.

„Studií mikrofosilních rybích zubů a žraločích šupin v hlubinných sedimentech jsme se rozhodli vygenerovat 85 milionů let dlouhý záznam o množství ryb a žraloků, abychom získali představu o tom, jak vypadala normální variabilita této populace z dlouhodobého hlediska,“ řekla Elizabeth Sibertová, paleoceanografka z Univerzity Yale.

Vědci porovnali poměr rybích zubů a žraločích šupin nacházejících se až v hloubce 5700 metrů na dně Pacifiku a všimli si změny v oceánském životě, který nastal před 19 miliony lety.
 
Před touto dobou byl poměr rybích zubů a žraločích šupin vyrovnaný. Ale po ní se v celkovém vzorku nacházela jen čtvrtina žraločích šupin. Vědci v jižním a severním Pacifiku zjistili pokles žraloků až o 90 procent. Ve světových oceánech šlo o 70% pokles. Největší úbytek postihl hlubinné žraloky. Menší pak žraloky žijící u pobřeží.
 
Po této transformaci, k níž pravděpodobně došlo za méně než 100 000 let, už rozmanitost žraloků ve světových oceánech nikdy nebyla stejná. Ve vzorcích sedimentu po záhadné události už nebyly nalezeny téměř žádné nové typy žraločích šupin, což znamená, že se objevilo jen málo nových druhů. To je znepokojivé, protože to může znamenat obtížnější zotavování žraloků po událostech hromadného vyhynutí.
 
Podle vědců vyhynulé žraloky nahradili tučňáci, mořští ptáci a velryby. Domnívají se, že je to skutečný důvod horší obnovy rozmanitosti u těchto dravců, nevratná změna potravinové sítě. Žraloci jsou vrcholní predátoři, a proto je jejich vztah k oceánskému ekosystému složitý. 
 
„Žraločí společenstva se po události vyhynutí před 19 miliony lety nikdy nevzpamatovala. Ekologický osud toho, co zbylo, je nyní v našich rukou,“ píší vědci. Podle nich v životě žraloků zůstala rostoucí díra. Pokud zjistíme, co se před 19 miliony lety žralokům stalo, možná nám to řekne něco o tom, kam jejich život směřuje dnes.

Mohlo by vás zajímat

Reklama