Dříve než mimozemšťany ve vesmíru najdeme mikrobiální život, myslí si vědci

Na Europě, měsíci Jupiteru, se pod ledovým povrchem nacházejí oceány, v nichž je správná teplota k tomu, aby tam život vznikl / Pixabay
Koncem tohoto měsíce bude mít Pentagon na stole zprávu o pozorování UFO v americkém vzdušném prostoru, ta však údajně nepřináší žádné odpovědi. Jaký názor na to mají vědci? Podle nich je vysoce pravděpodobné, že ve vesmíru nejsem sami. Nehovoří však o technologicky pokročilých civilizacích.

Tajné služby Pentagonu již 25. června předají velmi očekávanou zprávu, která údajně bude obsahovat komplexní shrnutí toho, co americká vláda ví o neidentifikovatelných létajících objektech (UFO). Zpráva souvisí se zveřejněnými videí, na nichž jsou armádní piloti svědky objektů, které se nechovají podle nám známých fyzikálních zákonů.

Deník The New York Times na základě tajných zdrojů uvedl, že zpráva není věrohodná a nepřináší žádná významné závěry. Například neříká, zda těchto 120 pozorování UFO příslušníky americké armády souvisí s návštěvou mimozemské civilizace.

Pokud má The New York Times pravdu, stále neexistují důkazy o tom, že podivně se chovající jevy na obloze jsou nám neznámé technologie pocházející z vesmíru. Web ScienceAlert se nedávno zeptal odborníků, zda vůbec mimozemšťané existují.
 
Jejich odpovědi se shodují v tom, že vesmír je příliš velký k tomu, abychom v něm byli sami. Každá hvězda má planety a pouze v Mléčné dráze se nachází 400 miliard hvězd.
 
Když řekneme mimozemský život, představíme si než my technologicky vyspělejší civilizaci, ale pravděpodobnější je existence mikrobiálního života, jemuž prospívají chemické reakce. I když, jak dodává jeden z expertů, astrofyzik Steven Tingay, najít nám podobnou civilizaci by bylo více vzrušující.
 
Planetární vědkyně Helen Maynard-Casely je toho názoru, že je pouze otázkou času, než ve vesmíru mikrobiální život najdeme. Například na Europě, měsíci Jupiteru, se pod ledovým povrchem nacházejí oceány, v nichž je správná teplota k tomu, aby tam takový život vznikl.
 
Ať je to jakkoliv, mimozemšťané jakékoliv složitosti nemohou vypadat jako my, neboť podmínky na Zemi se od cizích světů liší. Při snaze tam venku hledat život se příliš díváme „lidským teleskopem“. 
 
I kdyby existovaly pokročilejší civilizace v cizích světech, najdeme je? Experti se shodují v tom, že nikoliv.
 
Představte si, že jedna z miliard hvězd má planetu, která hostí život. Znamenalo by to, že pouze v naší galaxii by mohlo být 400 hvězd s obydlenou planetou. Mléčná dráha je ale obrovská. 100 000 světelných let ze strany na stranu. Hvězdy s osídlenými planetami by od sebe byly vzdáleny nejméně 10 000 světelných let. To je příliš daleko k tomu, abychom slyšeli mimozemské vysílané signály. Alespoň prozatím.
 
Z odpovědí je patrné, že existují nám podobné civilizace, ale zatím je nenajdeme, místo toho dřív nebo později narazíme spíše na život mikrobiální. Nebo neexistují a my jsme na to sami.

Mohlo by vás zajímat

Reklama