Hubbleův vesmírný dalekohled je kvůli poruše počítače mimo provoz, životnost teleskopu dávno vypršela

V neděli 13. června selhal na teleskopu počítač řídící vědecké operace / NASA
Hubbleův vesmírný dalekohled je mimo provoz, potýká se totiž se závadou na počítači. NASA se snaží problém vyřešit ze Země. Slavný dalekohled na oběžné dráze operuje dalece za svou životností, a proto měl být dávno nahrazen. Proč se tak nestalo?

Hubbleův vesmírný dalekohled funguje na oběžné dráze od roku 1990. Pořídil nemalé množství snímků vesmíru, které by nebylo možné pořídit ze Země. Z toho důvodu měl obrovský vliv na rozvoj astronomie i fyziky.

Zařízení na teleskopu byla vyrobena s životností 15 let, přitom však operují už 30 let. Dalekohled tedy přesluhuje a jeho pokročilý věk se projevuje výpadky jednotlivých zařízení. Chyby se pak snaží napravit NASA vzdálenými příkazy ze Země.

V neděli 13. června selhal počítač řídící vědecké operace. Dalekohled je tedy mimo provoz a NASA se problém snaží eliminovat komunikací s hlavním počítačem. Údajně selhala jedna z počítačových pamětí.
 
Stejně tak jako jiná technologická zařízení ve vesmíru, také Hubbleův vesmírný dalekohled obsahuje každé zařízení dvakrát. NASA se tedy pokouší aktivovat náhradní počítač pro vědecké operace.
 
Porucha však ukazuje špatný stav teleskopu. Ten měl být už v roce 2007 nahrazen jiným zařízením. NASA ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) připravuje teleskop Vesmírný dalekohled Jamese Webba. Ten bude mít větší citlivost a rozlišení než Hubbleův vesmírný dalekohled, což umožní nové objevy v astrofyzice.
 
Problémy se sestavováním však zapříčinili, že vypuštění na oběžnou dráhu bylo přesunuto až na říjen tohoto roku.

Mohlo by vás zajímat

Reklama