Jak vypadal povrch Měsíce očima astronauta Buzze Aldrina

Scenérie před mužem se odráží v hledí jeho přilby / NASA/Michael Ranger
Již 52 let uplynulo od doby, co na Měsíc v rámci programu Apollo vkročil člověk. Díky umělci, který upravil ikonickou fotografii pořízenou Neilem Armstrongem, se teď můžete podívat očima Buzze Aldrina, druhého astronauta, který Armstrongovi zapózoval.

Michael Ranger (na Redditu rg1213) je digitální umělec, který to umí s vizuálními efekty. K příležitosti nedávného 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci upravil ikonickou fotografii astronauta Buzze Aldrina, pořízenou Neilem Armstrongem.

Na fotografii z roku 1969 Aldrin s nakloněnou levou rukou stojí blízko nohy lunárního modulu Eagle. Scenérie před mužem se odráží v hledí jeho přilby – astronautův táhlý stín, modul zářící ve světle nefiltrovaného Slunce a samotný Armstrong s kamerou Hasselblad drženou ve výšce hrudníku.

„Vzal jsem slavný snímek Buzze Aldrina na Měsíci, přiblížil jeho hledí a protože je to v podstatě zrcadlová koule, dokázal jsem jej rozbalit na 2D obraz. Ten jsem pak otevřel v aplikaci Google Street View a vidím, co viděl on,“ vysvětlil úpravu rg1213.
 
Pro umocnění atmosféry Ranger použil verzi fotky v nejvyšším rozlišení, který byl převzat z archivu projektu Apollo na Flickru. Ranger také vytvořil video, které udává dojem, že se ve skafandru rozhlížíte. „Pomocí této fotografie vysoké kvality jsem vytvořil rozbalený panoramatický 360stupňový snímek, který jsem otevřel v 360stupňovém bezplatném prohlížeči a s ním jsem nahrál tohle video,“ píše Ranger.
 
Umělec dodává, že video upravil ve Photoshopu, nikoliv v iPhonu. Docílil tak lepšího, věrohodnějšího výsledku.
 
Také upravil zlatý odstín hledí v přilbě, ochranného opatření proti slunečnímu záření. Přidal více prostoru kolem jeho okrajů ve vnitřní straně, aby byl výsledný dojem uvnitř Aldrinovi přilby realističtější.

Mohlo by vás zajímat

Reklama