Bizarní nález na britské pláži, vyvržené medúze lze skrze břicho vidět až do žaludku

Talířovka kompasová je běžný typ medúzy v průměru dorůstající 30 centimetrů / Ian Watkin
Fotograf Ian Watkin se jednoho dne vydal na pláž, když narazil na něco nečekaného. Našel na břeh vyplavenou medúzu, skrze jejíž průhledné břicho jde dobře vidět pozřená, ale nestrávená ryba.

Ryby často hledají úkryt před predátory pod chapadly medúz. Této mladé rybě se to však stalo osudným. Jejím ochráncem totiž byla talířovka kompasová (Chrysaora hysoscella).

Jak informovala organizace Cornwall Wildlife Trust, tyto medúzy se živí malými rybkami, kraby a ostatními medúzami. Jejich bodnutí pro člověka smrtící není, může ale být nesmírně bolestivé.

Medúza, známá pro své čáry připomínající ty na ciferníku kompasu, svou kořist nedotrávila. Moře ji totiž vyplavilo na břeh poblíž města Padstow v hrabství Cornwall v Británii, kde ji 4. srpna při ranní procházce na pláži našel místní fotograf Ian Watkin.
 
„Není to něco, co byste viděli každý den,“ řekl Watkin pro web DailyMail, který o unikátním nálezu informoval. Medúza rybu bodla žihadlem, čímž ji okamžitě usmrtila a pozřela ji. Pak ji měla strávit ve svém základním žaludku známém jako láčka či coelenteron. K tomu již ale nedošlo.
 
Talířovka kompasová je běžný typ medúzy v průměru dorůstající 30 centimetrů. Vyskytují se v pobřežních vodách v mírných oblastech severovýchodního Atlantiku.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama