Stále více lidí má v předloktí třetí tepnu, to může podporovat lepší prokrvování rukou

Takzvaná střední tepna slouží k podpoře rostoucích paží po narození / Pixabay
Podle amerických vědců má stále více dospělých lidí třetí tepnu v předloktí, která má přitom přestávat plnit svou funkci osm týdnů po narození. Může to být jedna z cest evoluce, díky níž se lidem za pár generací budou lépe prokrvovat ruce.

Představa lidské evoluce v daleké budoucnosti často připomíná sci-fi, ve výsledku ale může být skromnější. Například to, že budeme mít jednu tepnu navíc.

Podle australských vědců dočasná tepna ve středu našeho předloktí po osmi týdnech od narození nemizí tak často, jak jsme si mysleli. Naopak.

Takzvaná střední tepna slouží k podpoře rostoucích paží po narození a doplňuje dvě základní tepny v předloktí, a to radiální a ulnární tepnu. Z výsledků nové studie vyplývá, že určité procento dospělé populace stále tuto tepnu má a během několika generací to bude běžný jev.
 
„Prevalenci této tepny u dospělých vědci sledují od 18. století a naše studie ukazuje, že se zřetelně zvyšuje,“ řekl anatom Teghan Lucas z Flindersovy univerzity. „Prevalence byla u lidí narozených v polovině 80. let něco okolo 10 procent ve srovnání s 20 procenty u osob narozených na konci 20. století, takže pokud jde o evoluci, je to významný nárust v poměrně krátkém časovém období.“
 
Lucas a jeho kolegové Maciej Henneberg and Jaliya Kumaratilake z University of Adelaide zkoumali 80 končetin pocházejících z mrtvých těl lidí narozených během první poloviny 20. století v Austrálii a Evropě. Vědci následně výsledky srovnali se záznamy v literatuře.
 
Střední tepna je podle výsledků u dospělých z první poloviny 20. století třikrát častější než u osob před více než stoletím. Znamená to, že přirozený výběr upřednostňuje osoby s touto tepnou, kterým do paží proudí více krve než ostatním.
 
Experti spekulují, že to může být dáno mutacemi genů či problémy při těhotenství či kojení. Pokud by to skutečně mutacemi bylo, v tom případě budou mít lidé budoucnosti silnější krevní podporu v předloktí.
 
Zdroj: Journal of Anatomy

Mohlo by vás zajímat

Reklama