Nejsilnější magnet na světě testovali v Massachusettském technologickém institutu jako klíč k jaderné fúzi

Vědci budou nyní zkoumat, jak magnet vložit do fúzního reaktoru / Pixabay
Tým výzkumníků z MIT (Massachusettský technologický institut) úspěšně otestoval vysokoteplotní super-vodivý magnet a překonal světový rekord v síle magnetického pole. Magnet může být klíčem k poskytnutí čisté, bezuhlíkové energie světu.

Jaderná fúze je klíčem k čerpání čisté energie. V současnosti získávají elektrárny energii štěpením atomů. Tento proces ale může být nestabilní a zanechává za sebou jaderný odpad, jehož uskladnění je obtížné a nákladné.

Jaderná fúze spoléhá na slučování atomových jader. Tento proces se přirozeně odehrává ve Slunci a ve hvězdách. Při umělé reprodukci na Zemi je méně náchylný k výbuchům a nezanechává za sebou tak silnou radioaktivní stopu. Pokud by se takový reaktor stal skutečností, stal by se zdrojem energie budoucnosti.

Jaderné fúze vyžadují obrovskou teplotu a dosáhnout ji s pomocí systému, který by nespotřeboval více energie než vyprodukoval, není možné.
 
Tady přichází na scénu super-magnet expertů z MIT. Super-vodivé magnety byly již dříve identifikovány jako nástroj ideální k navození obrovských teplot potřebných pro jadernou fúzi. Nyní vědci vyrobili dosud největší takový magnet, který byl úspěšně otestován.
 
Je to poprvé, co dokázal magnet generovat trvalé magnetické pole dostatečně silné pro pro jadernou fúzi. „Fúze je v mnoha ohledech konečným zdrojem energie,“ řekla geofyzička Maria Zuberová z MIT. „Množství dostupné energie opravdu mění hru.“
 
Magnet je tři metry vysoký a skládá se z 16 desek naskládaných na sebe. Využívá supravodivý materiál ReBCO. Po asi dvou týdnech dosáhl rekordní síly magnetického pole 20 tesla, což podle expertů k dosažení jaderné fúze stačí. Vědci budou nyní zkoumat, jak magnet vložit do fúzního reaktoru.
 
Zdroj: Universe Today

Mohlo by vás zajímat

Reklama