Americký start-up chce do několika let vrátit na tundru populaci mamutů

Cílem je tedy vytvořit hybrida mamuta srstnatého a slona indického / Pixabay
Start-up Colossal má ambiciózní plán. Do čtyř až šesti let vrátit na zamrzlé pláně mamuty. Disponuje jak finančními prostředky, tak špičkovými experty. Cílem je vytvořit celou populaci mamutů znovu putující po tundře.

Mamuti jsou asi nejznámější zvířata doby ledové, která žila na většině území Evropy, v Severní Americe a severní Asii. Poslední zbytky mamutů přežívaly na odříznutých poloostrovech, kde byli izolování od zbytku světa. Kompletně vyhynuli asi před 4000 lety.

Biotechnologický americký start-up Colossal oznámil plán, který působí přinejmenším jako pohádka, majitel společnosti, miliardář Ben Lamm však disponuje všemi potřebnými prostředky k dosažení těchto cílů.

Společnost od investorů dokázala vybrat 15 milionu dolarů, další miliony jsou údajně na cestě. Firma na svou stranu získala experty, kteří dokážou pracovat například s genetickými nůžkami CRISPR. S jejich pomocí lze přepisovat kód života a transformovat charakteristiky druhů. V čele vědeckého týmu stojí George Church z Harvard Medical School, což je špičkový genetik.
 
Experti vloží sekvence DNA z mamuta srstnatého, jehož skvěle zachovalé ostatky byly nalezeny v zamrzlé tundře, do genomu slona indického, jeho vzdáleného příbuzného s 99procentní shodou v DNA.
 
Cílem je tedy „vyrobit“ hybrida mamuta srstnatého a slona indického. Z filmu Jurský park ovšem víme, jak tyto ambiciózní plány mohou skončit.
 
Projekt má také mnoho kritiků, kteří upozorňují na to, že je sice snaha o obnovení zaniklých ekosystémů šlechetná, ale měli bychom se přeorientovat na záchranu stávajících, ale vymírajících druhů. Kromě toho, konec je přirozený, a tato snaha oživovat ztracené má do této přirozenosti opravdu daleko.
 
Zdroj: Colossal

Mohlo by vás zajímat

Reklama