Nový typ ultra difúzních galaxií ukázaly astrofyzikům počítačové simulace

Ultra difúzní galaxie v kupách přestávají podle astronomů tvořit hvězdy / Pixabay
Ultra difúzní galaxie jsou trpasličí galaxie s hvězdami rozloženými v obrovské oblasti. To má za následek nízkou jasnost, tedy pozorovatelnost. Mezinárodní tým astronomů se pokusil simulacemi odpovědět na otázku, jak se tyto galaxie tvoří. Přitom však našel nový hypotetický typ těchto galaxií.

„Tato studie přidává novou populaci galaxií, které naše simulace předvídají. Nyní je však musíme hledat ve skutečném vesmíru,“ řekl Dr. Mark Vogelsberger, astrofyzik z katedry fyziky na MIT.

Vogelsberger se svými kolegy pátral po takzvaných uhašených ultra difúzních galaxiích, které netvoří nové hvězdy, pátrat přitom začali v ultra difúzních systémech nacházejících se mimo kupy galaxií.
 
Ultra difúzní galaxie v kupách přestávají podle astronomů tvořit hvězdy. Důvodem jsou galaxie, které je obklopují a berou si jejich difúzní plyn. Produkce hvězd pak končí a těmto galaxiím zbývají jen staré hvězdy svítící červenou barvou.
 
Ultra difúzní galaxie plující v kosmické prázdnotě o samotě tvoří hvězdy dál, protože jim nikdo nebere jejich plyn. Jejich hvězdy svítí modře. Tým astronomů zkoumal dřívější detekce osamocených ultra difúzních galaxií. Většinou modře opravdu svítily. Ale v některých případech svítily červeně.
 
„To bylo to, co upoutalo naši pozornost. Pomysleli jsme si: Co tam dělají? Jak vznikly? Neexistovalo dobré vysvětlení,“ řekla Dr. Laura Salesová, astronomka z Kalifornské univerzity.
 
Aby vědci našli odpověď, provedli simulaci o vzniku galaxie TNG50. Začali s krychlí vesmíru o šířce asi 150 milionů světelných let a vedli simulaci až směrem k současnosti. Celý proces pak zopakovali se simulací zaměřenou na ultra difúzní galaxie.
 
Většina svítila modře, ale překvapivě 25 procent těchto galaxií svítilo rudě. Následně se vědci zaměřili na tyto rudé galaxie a simulací se vraceli zpět v čase k jejich vzniku.
 
Zjistili, že tyto systémy byly původně součástí shluků, ale nějakým procesem byly vyhozeny do prázdna na eliptičtější oběžnou dráhu. Simulace rovněž prozradila násilnou minulost těchto galaxií. Tohle vyvržení vedlo ke ztrátě plynu tvořícího hvězdy, proto galaxie zůstaly osamocené a umírající.
 
„Je docela překvapující, že simulace mohou produkovat všechny tyto velmi malé objekty,“ prohlásil Vogelsberger. „Předpovídáme, že těchto druhů galaxií by mělo být více.“
 
Zdroj: Nature Astronomy

Mohlo by vás zajímat

Reklama