Vozítko Perseverance dopraví na Zemi kousek Marsu. Úspěšně odebralo první vzorky

Horniny jsou v této chvíli uloženy ve vzduchotěsných tubách vně těla Perseverance / NASA
Vozítko Perseverance po prvním neúspěchu konečně odebralo kousek Marsu, lidstvo tak učinilo historický milník. Jedná se o dva plátky pocházející z horniny označené jako Rochette. Vzorky poputují na Zemi k analýzám.

První pokus odebrat vzorek z povrchu Marsu skončil pro Perseverance nezdarem. Hornina se při odběru rozpadla v prach a trubice vozítka zůstala prázdná. Podle expertů to bylo zapříčiněno měkkostí sedimentu. 

NASA oznámila, že 1. záři začalo vozítko vrtat do ploché skály Rochette a tubu o velikosti zhruba lidského prstu naplnila plátem horniny. Tento vzorek byl prvním určeným k odeslání ke studiu na Zemi, 7. září však vozítko zachytilo druhý vzorek stejné skály. Obě horniny jsou v této chvíli uloženy ve vzduchotěsných tubách vně těla Perseverance.

Proč byly odebrány dva vzorky vysvětlila Katie Stacková Morganová, vědkyně z Jet Propulsion Laboratory NASA. Dvě tuby, dopad na dvě místa. Zvyšuje se tak šance, že mise pátrající po vzorcích budou mít větší šanci na nalezení alespoň jedné z nich.
 
„Vypadá to jako bohatý informační poklad, když jej dostaneme na Zemi,“ řekla Stacková Morganová. Na to si ale ještě vědci počkají. Perseverance se k Zemi přiblíží nejdříve v roce 2031.
 
Týmy odborníků doufají, že horniny prozradí možný mikrobiální život na Marsu. Alespoň tedy ten z minulosti.
 
Zdroj: NASA Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama