Erupce sopky na španělském ostrově La Palma obří tsunami podle odborníků nespustí

Erupci spustilo nepříliš silné zemětřesení / Pixabay
Na španělském vulkanickém ostrově La Palma vybuchla sopka, jejíž láva teď pálí vše, co je v jejím dosahu. Navíc panují určité obavy z možného gigantického tsunami ohrožující Spojené státy. Ze zjištění odborníků ale vyplývá, že je to spíše panika podporovaná některými médii.

V neděli 19. září došlo k erupci sopky Cumbre Vieja. Dosud bylo evakuováno zhruba 5000 osob. V téže den stupeň rizika vzrostl na červený stupeň. Situace je stále riziková pro 35 000 obyvatel z měst jako Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo a Los Llanos de Aridane.

Erupci spustilo nepříliš silné zemětřesení. Chvění na ostrově La Palma zaznamenaly všechny seismické stanice v okolí. O situaci informovala vláda Kanárských ostrovů na svém webu.

Titulky mnoha článků zvěstují vlnu tsunami gigantických rozměrů, která by se mohla přelít přes východní pobřeží Spojených států. Národní centrum pro varování před tsunami však na základě dostupných údajů a pozorování vodní hladiny uvedlo, že vlna tsunami určitě nehrozí.
 
Obavy mohla vyvolat studie z roku 2001 publikovaná v Geophysical Research Letters. Podle autorů této práce by další erupce sopky mohla způsobit zhroucení celého ostrova, což by vyvolalo obří vlny tsunami procházející celým Atlantikem. Panice se nelze divit, tyto vlny měly podle vědců dosahovat epické výšky 10 až 24 metrů.
 
Další studie to však vyvrátily jako nepravděpodobné. Redaktor časopisu Science of Tsunami Hazards, George Pararas-Carayannis, chvíli nato napsal: „Hrozba vzniku mega-tsunami z kolapsu stratovulkánů na oceánském ostrově byla značně nadhodnocena. Žádné obří tsunami nelze očekávat.“
 
Podle něj mohly za ono špatné vyhodnocení nesprávné předpoklady při modelování erupcí této sopky a poruch jejího svahu.
 
Zdroj: Newsweek

Mohlo by vás zajímat

Reklama