Klimatologové vysvětlili vznik obří ozonové díry nad Arktidou v minulém roce

Na severním a jižním pólu jsou polární mraky klíčovým prvkem v poškozování ozonové vrstvy / Pixabay
Překvapivě velká ozonová díra, která se v minulém roce otevřela nad Arktidou, byla nyní vysvětlena klimatology. Podle nich za ní stojí rekordní zimy v Pacifiku. I když se díra zase uzavřela, existuje pravděpodobná hrozba, že se bude opakovaně a stále častěji otevírat.

Satelitní data a klimatické simulace demonstrovaly, že vysoké teploty nad severním Pacifikem mají schopnost snižovat teplotu nad Arktidou. Tyto chladné větry proudí od zimy až do jara a produkují polární mraky.

Na severním a jižním pólu jsou tyto mraky klíčovým prvkem v poškozování ozonové vrstvy. Na jejich povrchu totiž probíhají chemické procesy, které ji pomáhají ničit.

Podle aktuální studie jsou tyto chemické látky stále ve vzduchu a stačí k tomu, aby ozonovou vrstvu ve stratosféře na jaře opět oslabily. „Tyto výsledky rovněž naznačují, že dojde v blízké budoucnosti k závažnému úbytku ozonu, pokud budou tyto teplotní anomálie v severním Pacifiku dostatečně silné,“ prohlásil vědec Yongyun Hu z Pekingské univerzity.
 
Aktuální výzkum by mohl vysvětlit také ztrátu ozonu v minulosti. V roce 2011 se nad Arktidou otevřela velká ozonová díra. Klimatologové nevěděli, proč se tak stalo, ale experti se teď domnívají, že za tím rovněž stálo nebývale teplé klima nad severním Pacifikem.
 
Zatím nelze říci, zda se vlastně bavíme o přirozené dynamice či globálním oteplování. Je ale nesporné, že zemské oceány se v důsledku klimatických změn ohřívají, což může mít vliv.
 
Zdroj: Advances in Atmospheric Sciences

Mohlo by vás zajímat

Reklama