Námořníci vylovili vzácného žraloka s prasečím obličejem

Prasečí ryba již byla umístěna na červený seznam ohrožených druhů / Biodiversity GR/Wikimedia
Námořní důstojníci způsobili ve světě sociálních sítí rozruch. Sdíleli fotografie bizarního tvora, mrtvého žraloka s prasečím obličejem. Přezdívá se mu „prasečí ryba“. Tak jako mnohé jiné podvodní druhy, i tito tvorové jsou ohroženi.

Mrtvé tělo Oxynotus centrina plavající po mořské hladině nalezli námořní důstojníci na italském ostrově Elba ve Středozemním moři nedaleko Toskánska. Následně jej vyfotografovali a umístili na sociální sítě, což způsobilo rozruch.

Oxynotus centrina je v některých přístavech označován za prasečí rybu. Má plochou hlavu, oči daleko od sebe a narůžovělý čenich. Svou přezdívku si vysloužil ale i kvůli něčemu jinému.

„Běžně se mu říká prasečí ryba, protože když vyplouvá z vody, vydá jakési zamručení,“ řekl Yuri Tiberto z italského akvária Acquario dell'Elba.
 
Žralok, který obvykle dorůstá délky okolo jednoho metru, je zatím poměrně rozšířený. Žije v celém východním Atlantiku, od Norska až po Jižní Afriku.
 
Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) ale prasečích žraloků po celá desetiletí ubývá. Díky jejich ostnatým hřbetním ploutvím a relativně velkým tělům jsou totiž zranitelní. Z toho důvodu byla prasečí ryba umístěna na červený seznam ohrožených druhů.
 
Zdroj: Live Science, Facebook

Mohlo by vás zajímat

Reklama