Archeologové našli na infračervených snímcích sedmi mumií skrytá tetování duchovního významu

Celkem bylo na nalezišti objeveno tetování u 12 žen a jednoho muže / Pixabay
Infračervené snímky odhalily skrytá tetování u sedmi mumií vykopaných v Egyptě, datovaných do doby před 3000 lety. Tato tetování byla nalezena převážně u žen a archeologové jim přisuzují spojitost s jejich duchovními či léčitelskými rolemi v tehdejší společnosti.

Tetování bylo u mumií vykopaných v Egyptě nalezeno pouze u šesti jedinců během více než stoletých výzkumů. Nyní však mají vědci možnost aplikovat infračervené snímky, které zviditelní i vlnové délky jinak pro oči neviditelné.

Nyní toto snímkování odkrylo skrytá tetování u sedmi mumií vykopaných v archeologické lokalitě Dér el-Medína v Egyptě.
 
„Je docela kouzelné pracovat ve starověké hrobce a najednou vidět na mumifikované osobě tetování s pomocí infračerveného snímkování,“ řekla Anne Austinová, archeoložka z Missourské univerzity, která se podílela na výzkumu v letech 2016 až 2019 a poté se přesunula na vykopávky do nedaleké Káhiry. Sama však nyní pomohla nalézt infračerveným snímkováním tetování u sedmi mumií.

Celkem bylo na nalezišti objeveno tetování u 12 žen a jednoho muže. Vzory a jejich umístění se vzájemně liší a zpochybňují myšlenku, že tyto dobové tělesné modifikace znázorňovaly plodnost a sexualitu. Podle Austinové naznačuje tetování u mumií z Dér el-Medína role u žen, konkrétně duchovní či léčitelské.
 
Na jedné z mumií bylo odhaleno 30 unikátních tetování. Vzory křížů na pažích žádné jiné mumie neměly. Jiné vzory u této mrtvé ženy připomínaly hieroglyfy. Rozsah tetování na těle této ženy naznačuje její silnou duchovní pozici.
 
Další žena z této lokality měla na krku vytetované lidské oko symbolizující ochranu a na každé ruce měla symbol sedícího paviána.
 
Zdroj: American Schools of Oriental Research

Mohlo by vás zajímat

Reklama