Na Jupiteru se něco děje. Vítr nabírá u vnější strany obří skvrny na rychlosti

Mraky okolo bouře dosahují rychlosti 640 kilometrů v hodině / NASA
Velká rudá skvrna Jupiteru je vířící, anticyklonální bouře, ve sluneční soustavě největší svého druhu. Je tak obrovská, že by pohltila celou naši planetu. Astronomové teď zjistili, že se s touto bouří děje něco, co sami nechápou. Větry okolo jejího okraje zrychlují tam, kde by měly zpomalovat.

Pozorování učinil Hubbleův vesmírný dalekohled. Astronomové si při zkoumání dat týkajících se Velké rudé skvrny z let 2009 až 2020 všimli nárůstu rychlosti větru na vnějším okraji Velké rudé skvrny o 8 procent.

Každý rok tyto větry zrychlí zhruba o 2,5 kilometrů v hodině, přitom by měly zpomalovat. „Když jsme výsledky uviděli poprvé, zeptal jsem se: Dává to vůbec smysl? Tohle ještě nikdo nikdy neviděl,” vyjádřil údiv astronom Michael Wong z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Také zmínil, že nebýt Hubbleova vesmírného dalekohledu, astronomové by si toho vůbec nevšimli. Cit pro detail tohoto dlouhověkého teleskopu umožnil vytvoření snímků o vysokém rozlišení s pokrytím širokého časového rozpětí.
 
Následné modelování bouře ukázalo až desítky tisíc různých vektorů větru (různé směry a rychlosti). Mraky okolo bouře dosahují rychlosti 640 kilometrů v hodině.
 
Co způsobuje zrychlení? Na to experti nemají odpověď. Vyloučili však změny v úhlu proudění větru směrem od atmosféry a změnu teploty v různých nadmořských výškách. „Je těžké to diagnostikovat, protože Hubble nevidí tak dobře dno bouře,” vysvětlil Wong.
 
Nejde jen o tajemný proces, který se na Jupiteru odehrává, ale i o důležitost Hubbleova vesmírného dalekohledu.
 
Zdroj: Geophysical Research Letters

Mohlo by vás zajímat

Reklama