Amerika byla osídlena již v době ledové, byl objeven nejstarší důkaz o kolonizaci kontinentu

Pradávné lidské stopy byly objeveny v národním parku White Sands v Novém Mexiku / Pixabay
Archeologové objevili v Novém Mexiku lidské stopy pocházející z doby před 23 000 až 21 000 lety. Nález potvrzuje přítomnost lidí v Severní Americe v období posledního glaciálního maxima, což přináší důkazy o nejstarší kolonizaci kontinentu, o níž víme.

Vědci zkoumali starodávné lidské stopy v národním parku White Sands v Novém Mexiku. Otisky byly vytvořeny v bahně na okraji mělkého jezera Otero. Objevil je manažer parku David Bustos.

Podle radiokarbonového datování vrstev sedimentu určili vědci přítomnost lidí v oblasti nejméně po dvě tisíciletí. Nejstarší stopy pocházejí z doby před 23 000 lety.

Stratigrafie otisků odpovídá poslednímu glaciálnímu maximu, což z nich činí nejstarší lidské stopy v Severní Americe. Stopy patří hlavně mladistvým, dětem a příležitostně dospělým. Všechny stopy v okolí navíc ukazují interakci mezi velkými zvířaty, jako jsou obří lenochodi a mamuti, a těmito lidmi.
 
„Můžeme pozorovat soužití mezi lidmi a zvířaty na tomto místě jako celku. Díky tomu, že jsme schopni tyto stopy datovat, budujeme lepší obraz této krajiny,“ tvrdí Dr. Sally Reynoldsová, paleoekoložka z Bournemouth University.
 
Vědci jsou tedy schopni určit věk lidských stop, a ty porovnat se zvířecími v oblasti, případně určit, zda došlo ke střetu člověka a zvířete.
 
Paleontologové tvrdí, že si předky představujeme jako válečníky, lovce pronásledující velkou zvěř, což je samozřejmě pravda. „Ale to, co vidíme zde, jsou aktivity, hry a setkání osob různého věku,“ řekla Reynoldsová s tím, že tohle je skutečný pohled na raného člověka. Stopy jsou jen malým nálezem na 80 000 akrech půdy, která bohužel eroduje.
 
Zdroj: Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama