Beethovenovu slavnou 10. symfonii dokončila umělá inteligence

Celkový koncept “Beethoven AI” vyvinulo 10 odborníků z oblasti umělé inteligence a muzikologie / Pixabay
Desátá symfonie velikána klasické hudby, skladatele Ludwiga van Beethovena, se u příležitosti 250. výročí jeho narození dočkala svého dokončení.

Projekt Deutsche Telekom dal dohromady hudební a AI experty z celého světa, kteří se ve spolupráci s vědci z Beethovenova domu v Bonnu pokusili slavnou symfonii dokončit.

Kompletní verze vychází z Beethovenových dochovaných návrhů a poznámek a bude uvedena při slavnostní premiéře 9. října 2021 v 19:00 v Telekom Foru v Bonnu pod vedením dirigenta Dirka Kaftana. 

Na dokončení desáté symfonie začal v roce 2019 pracovat mezinárodní tým, který spojil hudební experty s odborníky na umělou inteligenci. Pod vedením Dr. Matthiase Rödera se do projektu zapojil muzikolog Robert Levin z Harvardské univerzity, profesor Ahmed Elgammal z katedry informatiky na Rutgersově univerzitě, Mark Gotham z Cornellovy univerzity, skladatel Walter Werzowa a profesorka Christine Siegert z Beethovenova domu v Bonnu. 

“Nejprve jsme se snažili dostatečně porozumět současnému vývoji na poli generování digitální hudby. Vyzkoušeli jsme řadu postupů a nakonec zvolili metodu, která je inspirovaná počítačovým zpracováním přirozeného jazyka. Tuto metodu jsme následně modifikovali právě za účelem zpracování hudby. Naším cílem bylo posunout hranice v hudební tvorbě, porozumět jí na nové úrovni a vytvořit delší a delší sekvence. Tak, aby se nám podařilo vytvořit skutečně smysluplnou kompozici,” dodává profesor Ahmed Elgammal. 

Celkový koncept “Beethoven AI” vyvinulo 10 odborníků z oblasti umělé inteligence a muzikologie. Během práce na projektu si vyměnili 10 000 e-mailů a protelefonovali 250 hodin. Umělá inteligence “trénovala” na 10 000 hudebních skladbách, které obsahovaly asi 2 miliony not a hrálo je 57 muzikantů s 18 různými hudebními nástroji. 

Odborníci pomocí algoritmů na zpracování hlasu analyzovali veškerá data z Beethovenova odkazu, která převedli do počítačově čitelné podoby. Díky tomu se jim podařilo vytvořit systém, který “rozuměl” Beethovenovu stylu. Ten pak dále rozvíjel profesor Ahmed Elgammal a doktor Mark Gotham tak, aby existující fragmenty nedokončené symfonie mohly být poskládány a rozšířeny do smysluplných hudebních částí, které odrážejí styl Beethovenova díla.

Návrhy aplikace AI analyzovali muzikologové, kteří pak vybrali nejlepší verze a přehráli je zpět do systému. Poté se proces znovu opakoval s tím, že do díla byly přidány další noty, čímž se celé dílo postupně prodlužovalo.

Mohlo by vás zajímat

Reklama