Ropná skvrna poblíž Jižní Kalifornie je jednou z největších ekologických katastrof v tomto desetiletí

Byl uzavřen úsek 24 kilometrů pobřeží a platí zde zákaz rybolovu / Pixabay
K ekologické katastrofě obrovských rozměrů došlo ve vodách poblíž Jižní Kalifornie. Zdejší pláže a podvodní život ohrožuje velká ropná skvrna, důsledek závažného úniku z potrubí ropné plošiny.

Skvrna má za následek vymírání mořských druhů. Na břeh poblíž města Huntington Beach vyplavila znečištěná voda množství mrtvých ryb a ptáků.

Byl uzavřen úsek 24 kilometrů pobřeží a platí zde zákaz rybolovu. Posádky lodí se snaží pod vedením pobřežní stráže vody vyčistit. Přitom hovoří o jedné z největších ekologických tragédií za poslední desetiletí.

Pláže mohou zůstat nedostupné týdny až měsíce. „Naše mokřady jsou degradovány a části našeho pobřeží jsou úplně pokryté ropou,” popsal katastrofu Kim Carr, starosta města Huntington Beach.
 
Americká pobřežní stráž uvedla, že již odstranila tři procenta úniku, odhadem 5,8 námořních mil znečištěné vody, bohužel již údajně narážejí na ryby a ptáky obalené ropou, a to jak podél kalifornského pobřeží, tak ve chráněných mokřadech.
 
Zdroj úniku detekovalo dálkově ovládané podvodní vozidlo. Následně se k místu vypravil tým potápěčů, který zjistil, že se rozbilo potrubí ropné plošiny Elly. I když bylo potrubí poměrně rychle opraveno, únik se již zastavit nepodařilo. Příčina poruchy se vyšetřuje.
 
Zdroj: Los Angeles Times

Mohlo by vás zajímat

Reklama