Dálkově ovládaný rover zachytil vzácnou hlubinnou chobotnici

Chobotnice se chlubí dlouhým ocasem s mnoha přívěsky a buňkami, které mohou odrážet světlo / Schmidt Ocean Institute
Vědci pozorovali v těch největších hlubinách oceánu, kam nedosáhne ani sluneční světlo a panuje tam pro člověka nepřijatelný tlak, vzácnou chobotnici známou zejména ze vzorků ve špatném stavu.

Ty největší oceánské hloubky jsou pro člověka a život, jak jej známe, extrémní a neslučitelné. To však neznamená, že tam žádný život neexistuje. Je skrytý v hlubinách a je úplně odlišný od toho, co z běžných podvodních světů známe.

Tyto ekosystémy byly pro vědce hodně dlouhou dobu zapovězeny, protože se tam nemohly potápěčské týmy kvůli extrémnímu tlaku vypravit. S technologickým pokrokem se ovšem daly věci do pohybu a přibývá objevů různých prapodivných tvorů, kteří v tak drsných podmínkách dokážou žít.

V roce 2019 pozorovali vědci ze Schmidt Ocean Institute z paluby lodi Falkor pomocí dálkově ovládaného podvodního vozítka SuBastian chobotnici působící dojmem mimozemského tvora.
 
Jedná se o zřídkakdy pozorovanou chobotnici rodu Planctoteuthis žijící ve spodních mezopelagických a batypelagických hloubkách oceánu až 4000 metrů pod hladinou. Společnost Schmidt Ocean Institute nyní záběry tvora opět zveřejnili v rámci jejich dvouletého výročí.
 
Chobotnice se chlubí dlouhým ocasem s mnoha přívěsky a buňkami, které mohou odrážet světlo a pak svítit v hlubinách. Tyto buňky, chromatophory, se třpytí, když chobotnice proplouvá vodami. V případě pozorování mořských vědců se třpytila zlatě, neboť odrážela záři čelních světel roveru.
 
Stejně tak jako mnozí další podivní tvorové v těchto vodních končinách, také tato chobotnice používá světlo k přilákání kořisti. Tyto chobotnice jsou možná neotenické, případně velmi dlouho dozrávají. Ze vzorků vyplavených z moře totiž starší výzkumy pokaždé našly rysy specifické pro mladé chobotnice.
 
Hlavonožec nejvíce připomíná trubýše, blikající tvory s velmi dlouhým tělem, kteří loví kořist s pomocí silného světla.
 
Zdroj: Schmidt Ocean Institute

Mohlo by vás zajímat

Reklama