Čelist stará 12 tisíc let objevená na Kostarice je nejstarším důkazem o domestikaci psů

Podle archeologů psi nikdy nebyli bez lidí / Pixabay
Fosilizovaná čelist může být důkazem, že byli psi domestikováni v Severní Americe již před 12 000 lety. Psi a jejich páníčci tehdy žili po boku velkých zvířat, které s nimi mohli dokonce lovit.

Psal se rok 1978 a ve městě Nacaome na severovýchodě Kostariky byly nalezeny kosterní ostatky pocházející z pozdního pleistocénu. Byly zde objeveny kosti velkého koně, pásovce, mastodonta a kus čelisti, která patřila podle dřívějších analýz kojotovi.

„Považovali jsme za zvláštní najít kojota z pleistocénu. To znamená před 12 000 lety. Když jsme se ale začali dívat na úlomky kostí, začali jsme pozorovat vlastnosti typické pro psa,” řekl kostarický výzkumník Guillermo Vargas.

„Hledali jsme tedy dál, skenovali jsme, a ukázalo se, že to byl pes žijící po boku lidí v Kostarice před 12 000 lety,” pokračoval vědec. Kojot byl zvláštní, protože do Kostariky dorazil až ve 20. století. Přítomnost psa znamená, že zde žili i lidé.
 
Lidé emigrovali do Ameriky během poslední doby ledové přes Beringovu úžinu ze Sibiře na Aljašku. První domestikovaní psi vstoupili na kontinent před 15 000 lety a byl to "produkt" Asiatů. Psi nikdy nebyli bez lidí. V tom případě jde o nejstarší důkaz o domestikaci psů na Kostarice.
 
Zdroj: ScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama