Izraelský potápěč našel na dně moře meč, který patřil křižáckému rytíři

Čepel zbraně měří na délku metr, rukojeť 30 centimetrů / Shlomi Katzin
Amatérský potápěč objevil na dně Středozemního moře unikátní nález, na který jen tak nezapomene. Našel tam perfektně zachovalý dlouhý meč pocházející z éry křižáků, kteří putovali do Svaté země.

Amatérský potápěč Shlomi Katzin plaval ve vodách při západním pobřeží Izraele, když na dně našel poklad, několik kovových a kamenných kotev, úlomky keramiky a zhruba 900 let starý meč pokrytý mořskými organismy.

„Evidentně patřil křižáckému rytíři,” uvedl Nir Distel Feld, inspektor útvaru pro prevence loupeží na Izraelském památkovém úřadu.

Čepel zbraně měří na délku metr, rukojeť 30 centimetrů. Artefakt zůstal perfektně zachovalý. Nejen křižácký meč, ale mnoho dalších artefaktů se skrývá na dně Středozemního moře a s pohyby vody a písku se občas „obnaží”.
 
„Je opravdu vzrušující setkat se s tak osobním předmětem, který vás přenese o 900 let zpět v čase do éry rytířů s brněním a meči,” pokračuje nadšený Distel Feld.
 
Křížové výpravy (kruciáty) trvaly zhruba od roku 1095 do roku 1291. Během této doby vyrazilo do Svaté země mnoho evropských rytířů v rámci církví schváleného úkolu - získat oblast z držení muslimských vládců.
 
Zdroj: Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama