Černé díry tvoří podle expertů neutrina i bez vydávání velké energie zcela běžně

Neutrina pochází ze směru střetu supermasivní černé díry s hvězdou v galaxii vzdálené 750 milionů světelných let / NASA, Hubble, Large Binocular Telescope
Astronomové pozorovali událost kolize černé díry a hvězdy. I přesto, že nedošlo k velkému uvolnění energie, zaznamenali na Zemi produkci neutrin, částic postrádajících hmotnost. Tito tajemní „duchové” jsou supermasivními černými dírami produkováni běžně, tvrdí ve své studii.

Duchové, tak se říká částicím, které nemají žádnou hmotnost a vesmírem se pohybují rychlostí světla. Neutrina vznikají při jaderných reakcích a s normální hmotou neintegrují.

Jediné zařízení, které je může na Zemi pozorovat, je teleskop IceCube na Antarktidě. Když neutrina integrují s ledem, mohou vytvořit záblesk viditelný pro tento dalekohled. Experti pak mohou určit směr jejich proudění a jejich energetickou hodnotu.

Právě takto teleskop detekoval neutrina IC191001A a zjistili, že pochází ze směru střetu supermasivní černé díry s hvězdou v galaxii vzdálené 750 milionů světelných let s označením AT2019dsg.
 
„Pokud tato neutrina pocházela z AT2019dsg, nabízí se otázka, proč jsme nezaznamenali v této vzdálenosti nebo blíže neutrina spojená se supernovami už dříve?” diví se astronomka Yvette Cendesová z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
 
To znamená, že produkce těchto částic při události přílivu a odlivu, při níž dochází k uvěznění a roztrhání hvězdy, je běžnější, než jsme si mysleli.
 
Zdroj: The Astrophysical Journal

Mohlo by vás zajímat

Reklama