Mikroplasty mají zatím jen malý dopad na globální oteplování

Mikroplasty mohou přispívat ke skleníkovému efektu / Pixabay
Mikroplasty jsou všude. Znečišťují vzduch, řeky, oceány, půdu, sníh, led, ryby a dokonce i nás, když je vdechujeme. Mikroplasty znečišťují životní prostředí a podílejí se na klimatických změnách. Dosud však nebylo jasné, jakou měrou. Nyní vědci tvrdí, že to může být problém spíše v budoucnosti.

Vědci z University of Canterbury na Novém Zélandu se zaměřili na dva typy mikroplastů, vlákna a úlomky. Tyto mikroplasty se běžně vyskytují v atmosféře a integrují se světlem. Experti použili informace z dřívějších studií do svého klimatického modelu, aby vypočítali celkový dopad mikroplastů na zemské klima.

Podle jejich očekávání mají mikroplasty na klima zatím malý vliv. Pokud jich však bude přibývat, může to být problém budoucnosti. Mikroplasty totiž absorbují, emitují a rozptylují dopadající sluneční světlo.

Pokud tedy bude Země stále více zamořena mikroplasty, může se efekt klimatického oteplování zrychlovat, ale také ochlazovat.
 
Podle nové studie mikroplasty v nižší atmosféře odrážejí a rozptylují ultrafialové světlo a viditelné záření. Oba typy záření mají na klima ochlazující efekt.
 
Tyto částice ovšem mohou do určité míry pohltit infračervené záření, které klima otepluje. Experti ale upozorňují, že převažuje efekt rozptylování a odrážení UV a viditelného záření. Proto spíše „Mohou mikroplasty přispívat ke skleníkovému efektu,” píšou vědci ve své práci.
 
Zdroj: Nature

Mohlo by vás zajímat

Reklama