Astronom objevil velmi vzácnou binární otevřenou hvězdokupu

Setkání mezi hvězdokupami jsou podle astronomů vzácná / Pixabay
Brazilský astronom našel podle svých slov binární otevřenou hvězdokupu v Mléčné dráze. Jde o vzácný proces sloučení dvou hvězdných klastrů, které si vzájemně předávají hmotu.

Otevřené hvězdokupy, které je velmi snadné pozorovat dalekohledy, jsou svazky gravitací vzájemně se přitahujících hvězd stejného původu v totožném molekulárním prachu. Patří sem například Hyády a Plejády.

Mezi tyto klastry patří také NGC 1605. Profesor Denilso Camarga z Colégio Militar de Porto Alegre za pomocí infračerveného kosmického teleskopu Wide-field Infrared Survey Explorer zjistil, že NGC 1605 není obyčejná hvězdokupa, ale výsledek události, při níž došlo ke střetu dvou otevřených hvězdokup.

Nyní se tedy hvězdokupa stala dvěma klastry NGC 1605a a NGC 1605b se stářím přibližně dvou miliard let a 600 milionů let.

Kromě toho most mezi dvěma klastry naznačuje přenos hmoty. „Setkání mezi hvězdokupami jsou vzácná, očividně je následná tvorba binárních hvězdokup ještě vzácnější, a vývoj ve fúzi je extrémně nepravděpodobný, což činí objev mimořádně důležitým,” vysvětlil profesor Camarga.
 
Zdroj: Astrophysical Journal

Mohlo by vás zajímat

Reklama