Mise Lucy úspěšně začala, sondu čeká 12 let dlouhá výprava k Trojánům

Trojánů je zhruba 7000. Jsou to zbytky hmoty po vzniku Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu / NASA
Zásadní mise Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) začala v sobotu 16. října. Sonda Lucy se vypravila na dlouhou cestu k Trojánům, asteroidům Jupiteru, které nám mohou něco prozradit o počátcích sluneční soustavy.

Ke startu rakety Atlas V došlo v 5:32 místního času z mysu Canaveral na Floridě. Cílem rakety bylo vynést na oběžnou dráhu sondu Lucy.

Lucy poletí ze všech sond v historii lidstva nejdál a navštíví rovněž nejvíce asteroidů v jedné misi, celkem jich bude osm. V roce 2025 navštíví Donaldjohanson, asteroid nacházející se mezi Marsem a Jupiterem. V letech 2027 až 2033 pak dorazí k sedmi Trojánům, z nichž největší má průměr 95 kilometrů.

Lucy bude přelétávat ve vzdálenosti 400 až 950 kilometrů od povrchů asteroidů a s pomocí palubních přístrojů a velké antény bude prozkoumávat jejich geologii, včetně složení, hmotnosti, hustoty a objemu.
 
Trojánů je zhruba 7000. Jsou to zbytky hmoty po vzniku Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu. Vědci věří, že tyto kusy skal nesou informace protoplanetárního materiálu, z něhož vznikly všechny planety sluneční soustavy, včetně Země.
 
Zdroj: ScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama