Covid, tornádo i GMO potraviny. Začal popularizační Týden Akademie věd

Bohatý program je připraven nejen v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze / AV ČR
Týden vědy a techniky AV ČR má za sebou dvě úspěšné dekády, a tak mu organizátoři letos připravili nový koncept i název. Největší vědecký festival v Česku bude především ve znamení samotné Akademie věd ČR.

Nezastřeší ho jen jedno hlavní téma jako v minulosti, ale naopak: věda a výzkum se představí ve všech svých podobách. První ročník pod názvem Týden Akademie věd ČR se uskuteční v termínu od 1. do 7. listopadu 2021.

Bohatý program je připraven nejen v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze, ale především ve vědeckých pracovištích. Během slavnostního zahájení festivalu budou také předány Ceny předsedkyně Akademie věd ČR za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

„Týden Akademie věd bude pojat jako svátek instituce jako takové. Nadále budeme spolupracovat s univerzitní sférou coby vědeckým partnerem, a společně tak představíme veřejnosti současnou českou vědu. Důraz budeme klást na prezentaci toho nejzásadnějšího vědeckého bádání a na aktuální úspěchy našich vědeckých pracovníků za poslední rok,“ říká předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Návštěvníkům se prezenčně i online představí nejen nejnovější úspěchy, ale také dlouhodobá práce vědců a vědkyň. Pro zájemce o vědu je připraveno téměř 500 akcí po celé republice a napříč všemi vědními oblastmi. Po loňském úspěchu zůstává část programu online.

Například přednášky „Z Národní“, na které bude navazovat živá diskuse s vědci a diváci budou moci klást dotazy k tématu. Přednášek v tomto bloku bude celkem čtrnáct. Panelové diskuse na téma přínosu a rizik geneticky modifikovaných potravin se zúčastní i předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová a s ní vědci Helena Tlaskalová-Hogenová, Jaroslav Doležel a Aleš Pečinka.

Na festivalu bude přednášet také biochemik Jan Konvalinka, který zhodnotí uplynulých 18 měsíců s novým typem koronaviru, meteorolog Petr Zacharov bude mluvit o tom, jestli šlo předpovědět tornádo na Hodonínsku a molekulární biolog Jan Perner představí, jak postupuje vývoj vakcín proti lymské borelióze. Všechny tyto přednášky se odvysílají na Facebooku a YouTube kanálu festivalu.

Dveře svých ústavů během Týdne Akademie věd ČR otevřou téměř všechna pracoviště. Zájemci se prostřednictvím přednášek, workshopů a exkurzí seznámí s pracovním prostředím vědců a jejich aktuálním výzkumem. Letos pro festival vznikl také nový formát s názvem „Vědecká zasTÁVka“, který chce neotřelým způsobem představit práci mladých vědců a vědkyň z Akademie věd ČR. Ve svých přednáškách odlehčenou formou zájemcům prozradí, jak se k vědě dostali, co zkoumají a proč je jejich obor zajímá.

Ve spolupráci s mnoha vědeckými partnery Týden Akademie věd ČR zprostředkuje přednášky na témata jako získávání kvalitní pitné vody v době klimatických změn, pandemie obezity nebo zneužívání environmentálních témat, tzv. greenwashing a další.

Mohlo by vás zajímat

Reklama