Vakcínu proti agresivnímu typu rakoviny prsu čeká fáze klinického testování

Nová očkovací strategie má potenciál být aplikována i na jiné typy nádorů / Pixabay
Americký tým vědců z Clevelandské kliniky učinil medicínský průlom. Vakcína proti nebezpečnému typu rakoviny prsu může přejít do fáze klinických testů. Je to největší naděje na boj proti nejzákeřnější a nejagresivnější rakovině prsu.

Takzvaná triple-negativní rakovina prsu tvoří asi 12 až 15 % všech případů tohoto typu rakoviny. Tento typ nádoru je extrémně agresivní. Do pěti let od diagnózy zabije čtvrtinu pacientek.

Jako triple negativní se karcinomy označují z důvodu, že je v jejich případě nalezena negativita všech 3 důležitých receptorů (estrogenového, progesteronového a HER2 receptor).

Rakovina nejvíce postihuje afroamerické ženy a ženy s genetickou mutací BRCA1. Clevelandská klinika však oznámila novou vakcínu, která bude otestována na 18 až 24 pacientkách, které triple-negativní rakovinu prsu přežily.
 
S odstupem dvou týdnů dostanou tři dávky. Nejprve jim výzkumníci vpraví nízké dávky, které pak budou upravovat i s více účastnicemi. Onemocnění doprovází produkce proteinu α-lactalbumin. Vakcína na tento protein upozorní imunitní systém, který tak zastaví bujení nádoru.
 
Odhady jsou takové, že klinická studie financovaná ministerstvem obrany USA bude dokončena v roce 2022. „Tato očkovací strategie má dokonce potenciál být aplikována i na jiné typy nádorů,” řekl Dr. Thomas Budd z Clevelandské kliniky.
 
Zdroj: Business Insider
 
  

Mohlo by vás zajímat

Reklama