Vědci objevili neznámou populaci lidí na Falklandských ostrovech, prozradil je pes bojovný

Pes bojovný byl jediný savec žijící na Falklandských ostrovech / George R. Waterhouse
Vědci se snaží vyřešit záhadu jediného, dnes již vyhynulého, druhu suchozemského savce na Falklandských ostrovech, zámořském britském území. Není totiž jasné, zda jej tam přivezli lidé, nebo jestli migroval přes vzniklý pevninský „most”. Při tomto pátrání zjistili, že byl ostrov osídlen dlouho před Evropany.

Pes bojovný (Falkland Islands wolf) byl jediný savec žijící na Falklandských ostrovech. Vyhynul v roce 1876. Nebylo jasné, zda se tam šelma dostala sama s pomocí pozemního „mostu” při poklesu mořské hladiny, nebo jestli ho tam přivezli lidé.

Bylo nalezeno jen málo důkazů o lidské přítomnosti na ostrově před rokem 1690, ale nyní vědci našli důkazy, že tam byla lidská populace staletí před Evropany.
 
Dokazuje to vysoký obsah dřevěného uhlí v půdě datovaný do doby před 1070 až 620 lety na New Island, který je součástí Falklandských ostrovů.
 
Rovněž zde bylo objeveno velké množství kostí patřících lachtanům a tučňákům, což naznačuje, že zde lidé před 745 až 600 lety lovili. Hladiny dusíku ve dvojici kostí a v jednom zubu naznačují, že se těmito mořskými živočichy živil i záhadný pes.
 
Vědci z University of Maine jej chtěli s těmito lidmi spojit. Na základě analýzy datovali zub šelmy do doby před 3860 lety. To však záhadným lidem předchází. Datování vytváří mezeru mezi výskytem psa a příchodem lidí.
 
Důkazy o starší populaci lidí vyvolávají otázky. Je možné, že tam byli ještě dříve a psa tam přivezli. Vědci každopádně spekulují, že tajemnou populací mohli být Yaghanové, etnická skupina námořníků. Ti přitom podobné šelmy jako své společníky skutečně chovali. 
 
Zdroj: Science Advances

Mohlo by vás zajímat

Reklama