Zaměstnanec národního parku v Texasu našel v ústech ryby místo jejího jazyka parazita

Tito parazité jsou protandrozní hermafroditi / Galveston Island State Park
Nic netušící pracovník Národního parku Galveston Island na západním pobřeží Mexického zálivu v Texasu našel rybu, která měla v ústech nečekané překvapení. Parazita, který obětem nahrazuje jazyk, aby pil jejich krev.

Když se podíval do úst ryby Micropogonias undulatus, zjistil, že její jazyk má nějak moc nožiček. Tyto nohy navíc byly doprovázeny i očima. Nebyl to jazyk, ale parazitický korýš z rodu Cymothoa.

Tito oškliví paraziti vnikají do rybích žáber, odkud se dostanou k čelistem a přisají se k jazyku. Z něj vysávají krev, dokud neupadne a poté jej nahradí. Poté měsíce a měsíce hodují na krvi oběti.

„Je to jediný případ, kdy parazit funkčně nahrazuje orgán hostitele,” píšou zaměstnanci parku na Facebooku. Tito paraziti jsou docela běžní u ryb Cynoscion nebulosus, které jsou podle dřívějších studií z nějakého důvodu jejich preferovanými hostiteli, neplatí to však v případě Micropogonias undulatus. Je to první takový popsaný případ.
 
Tito parazité jsou protandrozní hermafroditi. Znamená to, že mohou měnit své pohlaví. Mladý sameček se přichytí na žábry ryby a saje krev. Následně se změní v samičku. Obvykle se dostanou až k čelistem v případě, že rybí žábry zamoří více těchto parazitů. Ten, který se stane samicí a pronikne až k jazyku, může být zároveň oplodněn.
 
Jakmile se parazit rozmnoží a jeho životní úloha končí, odpadne. Ryba žije dál, ale bez jazyka.
 
Zdroj: Galveston Island State Park - Texas Parks and Wildlife

Mohlo by vás zajímat

Reklama