Supervulkány mohou vybuchnout bez varování, upozorňuje nová studie

Čím více magma ohřívá kůru, tím pomaleji se magma ochlazuje a tím rychleji se zvyšuje jeho akumulace / Pixabay
Podle studie sopky Toba na ostrově Sumatra v Indonésii nemusejí erupci supervulkánů předcházet klíčové varovné signály, které dnes vulkanologové pozorují. Doba erupcí aktivních vulkánů se navíc zkracuje.

Analýza zirkonů a minerálů z erupcí dala vědcům časovou osu o erupcích indonéského supervulkánu Toba a hromadění magmatu před explozí. Uran se totiž uvnitř zirkonů rozpadá na olovo, díky čemuž jsou experti schopni určit stáří minerálů s pomocí hmotnostní spektrometrie.

Vulkanologové zjistili, že erupcím sopky před asi 840 000 a 75 000 lety nepředcházelo hromadění magmatu do nádrže. Erupce nastala bez indikátorů jejího příchodu, náhle.

Důležité zjištění je i to, že druhá erupce nepotřebovala k nahromadění magmatu tolik času jako ta první. K tomu jí stačilo místo 1,4 milionu let méně než polovina času - 600 000 let. A to jsou znepokojivá zjištění.
 
„Jde o začarovaný kruh erupcí. Čím více magma ohřívá kůru, tím pomaleji se magma ochlazuje a tím rychleji se zvyšuje jeho akumulace,” řekl Ping-Ping Lu, geolog z Pekingské univerzity v Číně.
 
Aby nebylo znepokojivých zpráv málo, pod stejnojmenným jezerem Toba leží asi 320 kilometrů čtverečních magmatu. Kaldera naplněná sněhem a dešťovou vodou má ve svém středu narůstající „ostrov” horniny, jenž vytlačuje magma hromadící se pod povrchem. Supervulkán je tedy stále aktivní a jednou dojde k další ničivé erupci.
 
Zdroj: PNAS

Mohlo by vás zajímat

Reklama