Opusťme fosilní paliva a omezme předčasná úmrtí, vyplývá ze studie

Fosilní paliva produkující skleníkové plyny kromě ohřívání atmosféry znečišťují ovzduší malými částicemi / Pixabay
Když opustíme fosilní paliva jako zdroj energie, atmosféru od oxidu uhličitého očistí lesy a oceány. A tak se stane až v příštích 300 až 1000 letech, upozorňují vědci.

Výhody přechodu na obnovitelné zdroje se projeví až v dlouhodobém horizontu. Nyní ale máme možnost snížit počet předčasných úmrtí.

Podle starších studií se klima po eliminaci emisí oxidu uhličitého (CO2) ochladí až po roce 2100. Příroda se od emisí celkově očistí v příštích 300 až 1000 letech. Vědci v nové studii varují, že omezení emisí může zamezit hrozbě předčasných úmrtí.
 
Fosilní paliva produkující skleníkové plyny kromě ohřívání atmosféry znečišťují ovzduší malými částicemi, které mohou proniknout až do plic. Mají průměr maximálně 2,5 mikrometru, proto se nazývají jako PM2,5.
 
PM2,5 nesetrvávají v ovzduší dlouhou dobu jako CO2 (v řádu několika dní), ale mohou podle nové studie vědců z University College London ve spolupráci s týmem z Harvardské univerzity za každé páté předčasné úmrtí.
 
Kdyby země údajně opustily fosilní paliva, předešly by cca 8,7 milionům předčasných úmrtí u dospělých osob během jednoho roku. Tento počet mimochodem odpovídá počtu obyvatel Velkého Londýna.
 
Vědci k těmto výsledkům došli modelem, který simuluje zdroje a znečištěné ovzduší vdechované lidmi ve městech. Následně byl model použitý k odhadu předčasných úmrtí pomocí nejaktuálnějších zdravotních studií, v nichž stálo, že znečištěné ovzduší je smrtelnější, než se myslelo.
 
Nejčastějšími příčinami těchto úmrtí v důsledku vdechování malých částic jsou srdeční choroby a rakovina plic.
 
Zdroj: The Conversation

Mohlo by vás zajímat

Reklama