Požáry zrychlují migraci některých druhů stromů do vlhčích a chladnějších oblastí

Požáry likvidují konkurenci, proto je umožněn některým druhům rychlejší posun vpřed / Pixabay
Stromy a vegetace jsou neustále v pohybu. Jak se klima otepluje, migrují do chladnějších a vlhčích oblastí, aby nalezly stanoviště vhodné k růstu a reprodukci. Podle nové studie je tento růstový přesun urychlen požáry.

Rostliny blíže k vyšším nadmořským výškám migrují poměrně rychle. V průměru jde o pohyb v řádu 1,5 metru ročně. „Budoucnost našich lesů utvářejí komplexní, vzájemně závislé síly,” řekl biolog Avery Hill ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii.

Vědci chtěli zjistit, jaký mají vliv na pohyb vegetace požáry. Analyzovali celkem 74 069 zalesněných pozemků v devíti státech na západě Spojených států, přičemž zkoumali vzdálenost mezi vyrostlými stromy a novými sazenicemi, aby odhadli rychlost jejich migrace.

Z několika druhů stromů v pohybu byly dva nejrychlejší - Douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii) a Quercus chrysolepis. Tyto stromy vykazovaly větší známky přesunu v oblastech zasažených požáry v porovnání s oblastmi bez požárů.
 
Tato studie se nezabývala tím, proč k tomu došlo. Zjištění ale naznačuje, že některé stromy oproti jiným získávají výhodu, požáry je nutí k rychlejší migraci do vlhčích oblastí.
 
Vědci se navíc domnívají, že požáry likvidují konkurenci, proto je umožněn některým druhům rychlejší posun vpřed.
 
Zdroj: Nature Communications

Mohlo by vás zajímat

Reklama