Od 80. let minulého století zmizely v Evropě nenápadně stovky milionů ptáků

Například populace vrabců klesla za sledované období o polovinu / Pixabay
Vědci v nové studii dospěli k závěru, že každý šestý pták v Evropě od 80. let potichu zmizel. To představuje obrovskou ztrátu až 620 milionů zástupců ptačího světa za posledních 40 let.

Důvodů úbytku je více, mezi ty nejzásadnější ale patří zemědělství. „Je znepokojivé, že se to děje téměř nepozorovaně, neviditelně, tiše v pozadí,” řekl Richard Gregory z Královské společnosti pro ochranu ptáků (RSPB).

Vědci se pod vedením bioložky Fiony Burnsové z RSPB podívali na data z databází věnujícím se počtu jednotlivých druhů ptáků v Evropě a po jejich analýze zjistili úbytky u konkrétních druhů.

Například populace vrabců klesla od 80. let o polovinu. Populace špačků klesla nejméně o 75 milionů jednotlivých kusů, což znamená pokles o 60 procent.
 
Nejvíce se úbytek týká běžných druhů, kde se bavíme průměrně o úbytku až o 25 procent. Tyto druhy jsou závislé na stanovištích, které lidstvo ničí. Příroda podlehla zemědělské půdě nebo městům.
 
Příčiny úhynu však budou složitější. Může sem patřit i úbytek hmyzu, znečištění prostředí a nemoci. Vzácné druhy ptáků se pak potýkají s čtyřprocentním úbytkem.

Vědci ale také zjistili, jaký pozitivní vliv může mít ochrana druhů. Informovali o zdvojnásobené pozorované populaci sokola stěhovavého. To ukazuje, že to máme ve svých rukou. 
 
Zdroj: Ecology and Evolution

Mohlo by vás zajímat

Reklama