Volně dostupný lék proti bolesti snižuje vnímavost potenciálního rizika

Řada léků může mít vedlejší účinky, zejména při nadměrném užívání / Pixabay
Široce užívaný, volně dostupný lék na tlumení bolesti má podle nové studie vedlejší účinky. Mění lidem chování a snižuje míru vnímání rizika. Účinky jsou slabé, vzhledem k rozšířenosti léku jsou však hodné pozornosti.

Acetaminofen, také známý jako paracetamol a prodávaný pod obchodními názvy Tylenol a Panadol, je volně dostupný lék proti bolesti. Podle nové studie přípravek snižuje vnímavost negativních emocí při rizikových událostech.

„Vzhledem k tomu, že lék užívá každý týden téměř 25 procent populace v USA, může mít snížené vnímání rizika a jeho zvýšené podstupování významný společenský dopad,” řekl autor studie a neurolog Baldwin Way z Ohio State University.

Way si pro svou studii vybral 500 studentů. Někteří z nich dostali 1000 mg acetaminofenu, což je běžná dávka pro dospělé, a druhá skupina dostala placebo. Pak museli hrát na počítači hru, v níž šlo o to co nejvíce napumpovat balónek. Čím více byl napumpovaný, tím získali více imaginárních peněz, ale tím blíže se nacházela hranice, za kterou balónek praskne.
 
Studenti s acetaminofenem riskovali více, balónek nafukovali více a častěji jim praskal než v případě studentů s placebem. To ukazuje snížené vnímání negativních emocí při riskování u lidí, kteří si vzali acetaminofen.
 
Následně se studenti zúčastnili dvojice experimentů, kde měli hodnotit rizika různých hypotetických scénářů. V jednom z nich bylo potvrzeno, že acetaminofen snižuje vnímavost rizik, ve druhém nikoliv.
 
Tým dospěl k závěru, že existuje významný vztah mezi užíváním acetaminofenu a výběrem většího rizika, i když pozorovaný účinek může být nepatrný.
 
Zdroj: Social Cognitive and Affective Neuroscience

Mohlo by vás zajímat

Reklama