Ze záhadného pravěkého čtyřnohého hada se nakonec vyklubal mořský ještěr

Takto vypadala představa vědců o podobě čtyřnohého tvora objeveného v Brazílii v roce 2015 / James Brown/YouTube
Paleontologové oznámili již v roce 2015 unikátní objev - kompletní a perfektně zachovalou kostru hada, který měl čtyři miniaturní končetiny, nalezenou v hornině datované do období křídy. Tento paleontologický „svatý grál” ale nakonec není tím, čím se zdál.

O tom, že ne vždy se hadi plazili jako dnes, se spekulovalo dlouho. Existují dokonce fosilie, které to potvrzují, například had z doby před 95 miliony let Najash rionegrina, který měl v zadní části těla dvě drobné končetiny.

A pak zde byl Tetrapodophis amplectus - čtyřnohý tvor objevený v Brazílii roku 2015. Nálezci jej charakterizovali jako hada, paleontologovi Michaelu Caldwellovi z Albertské univerzity ale něco nesedělo.

V témže roce se rozhodl kosti přezkoumat, přičemž zjistil, že zuby (které nejsou hákovité jako u hadů), lebka a kosti neodpovídají hadovi, ale ještěrovi.
 
V oblasti břicha byly stopy po jeho poslední potravě v podobě rybích kostí, přičemž nebyly nalezeny žádné břišní hadí šupiny. Všechno tak sedělo na mořského ještěra.
 
Nová studie vedená Caldwellem jde ještě více do hloubky. Kostra byla objevena v rozštípnutém kusu skály. Lebka se zachovalou formou kostry zůstala na jedné straně kamenné desky, kostra samotná na straně druhé.
 
„Původní studie pouze popisovala lebku a přehlížela přirozenou formu s některými zachovalými rysy, z nichž je jasné, že Tetrapodophis neměl lebku hada,” tvrdí paleontolog. Podle něj anatomie na hada zkrátka nesedí.
 
Zdroj: Journal of Systematic Palaeontology
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama