Vědci chtějí vytvořit magnetické pole na Marsu

Pro kolonizaci Marsu by bylo magnetické pole důležité, ale docílit jej nebude snadné / NASA
Mars má přibližně stejně dlouhý den jako Země a pod povrchem se nachází zamrzlá voda. To, co však Marsu chybí, je magnetické pole a pokud jej chceme kolonizovat, musíme tento problém vyřešit. Vědci mají nápad, který však zatím působí spíše jako sci-fi.

Magnetické pole je důležité. Chrání nás před slunečním větrem a ionizujícími částicemi, které se skrze něj nedostanou až k povrchu. Rovněž brání slunečním větrům v tom, aby časem planetu „svlékly” z atmosféry.

Raný Mars měl hustou atmosféru bohatou na vodu. Postupem času však kvůli absenci silného magnetického pole zmizela. Pro kolonizaci Marsu by bylo magnetické pole důležité, ale docílit jej nebude snadné.

Nápady na generování magnetického pole na Marsu byly navrženy již dříve. Většinou jde o pozemní či orbitální solenoidy produkující základní úroveň magnetické ochrany. Něco takového jste mohli vidět v seriálu "The Expanse".
 
Podle studie nové však bude potřeba pro opravdu spolehlivé magnetické pole silný proud nabitých částic kroužících kolem planety. Měsíc Marsu Phobos údajně může být nápomocen a vytvořit kolem planety prstenec nabitých částic.
 
Phobos planetu obíhá na blízké oběžné dráze, do své původní polohy se vrátí za zhruba osm hodin. Odborníci navrhují, aby ionizoval Mars částicemi ze svého povrchu. Tyto částice by byly urychleny, přičemž by se okolo Marsu vytvořil plazmový torus. Podle vědců pak vznikne dostatečně silné magnetické pole k tomu, aby chránilo povrch Marsu.
 
Autoři práce si uvědomují, že je jejich nápad smělý a technicky těžko proveditelný. Ale tvrdí, že jsou nápady důležitým začátkem.
 
Zdroj: Universe Today

Mohlo by vás zajímat

Reklama