Medúzy mohou mít podle výzkumu pocit hladu, při krmení jsou řízeny organizovanými neurony

Neurony na okraji posílají informace neuronům uprostřed těla medúzy / Pixabay
Medúzy nemají mozek, ale velice jednoduché, miliony let neměnné, uspořádání neuronů. Vědce zajímalo, jak tedy medúzy provádí koordinované pohyby chapadly bez centrálního systému. Nechali proto neurony rozsvítit.

Clytia hemisphaerica je ideálním druhem pro studium chování medúz. V průměru měří asi jen centimetr. Znamená to, že vědci mohou snadno sledovat pod mikroskopem celý nervový systém této miniaturní medúzy.

Navíc má jednoduchý genom a v jejím průhledném těle se nachází asi jen 10 000 neuronů, což celý výzkum ještě usnadňuje. Vědci tyto medúzy v laboratoři geneticky upravili a docílili tak toho, že jejich neurony při aktivaci svítily. Díky tomu viděli strukturu jejich nervů.

Představte si tuto strukturu jako deštník, z něhož pramení plátky podobné koláči. Každý takový plátek neuronů je spojen s chapadlem medúzy vycházejícím z jejího zvonku. Když medúza detekuje potravu chapadlem, konkrétní neuronový plátek se rozzářil.
 
Neurony na okraji plátku posílají informace neuronům uprostřed těla medúzy. Tyto konkrétní neurony jsou spojeny s jejími ústy. Nastává efekt, kdy se struktura neuronů spolu s chapadlem natočí směrem dovnitř k ústům.
 
Když vědci odstranili neurony zvané "RFa+" na okraji plátku pomyslného koláče, medúzy se přestaly krmit. Znamená to, že právě tento typ neuronů je spojen s jejich požíváním.
 
Následně tým odstranil medúzám ústa i některá chapadla. Snažily se krmit stejně, jako kdyby jim žádné části těla nechyběly. Potvrdila se tak úloha neuronů RFa+.
 
Vědci navíc zjistili, že mohou mít medúzy hlad. Ten jim zpětnou vazbou připomínají neurony. Znamená to, že je neuronová síť medúz možná spojena i s jejich trávicím traktem.
 
Medúzy jsou tedy ovládány strukturami dobře organizovaných neuronů. RFa+ ovšem nesouvisejí s pohybem, ten musí být koordinován jiným typem neuronů.
 
Zdroj: Cell

Mohlo by vás zajímat

Reklama