Pradávný příbuzný krokodýlů připomínal pštrosa, zobák používal jako nůžky na měkkou vegetaci

Pradávný tvor pravděpodobně při žraní odřezával zobákem měkký rostlinný materiál, například kapradiny / Nobu Tamura
Během období triasu žil v Severní Americe pradávný příbuzný krokodýlů, který se podle přezkoumání lebky nalezené v roce 1940 živil měkkou vegetací s pomocí nůžkovitých čelistí. Ve své době byl trochu „podivínem”.

Fosilní pozůstatky Effigia okeeffeae žijícího před 205 miliony let byly nalezeny v lomu Ghost Ranch Quarry v Novém Mexiku v roce 1940.

Ostatky tvora, včetně zdeformované lebky, byly špatně dochované, což veškeré výzkumy komplikovalo. Dřívější analýza určila E. okeeffeae jako skupinu plazů vzkvétající v období triasu.

E. okeeffeae měl rozměry gazely. Díky lehkému tělu, protáhlému krku, velkým očím a zobáku sdílel mnoho podobností s moderními pštrosy, a to i přesto, že byl příbuzným krokodýlů. Výzkumníky to proto vedlo k domněnkám o tom, že se živil vyklováváním vegetace z půdy.
 
Vědci z University of Birmingham nyní provedli CT sken lebky E. okeeffeae a získali mnohem přesnější rekonstrukci tohoto tvora. Jeho lebka má zaoblenější mozkovou dutinu a zakřivenou horní a dolní čelist s dutým zobákem fungujícím jako nůžky.
 
Vědci tyto informace zužitkovali pro modelování účinků různých sil na lebku. Podle výsledků byla lebka křehká a při klování do půdy by došlo k jejímu poškození E. okeeffeae pravděpodobně odřezával zobákem měkký rostlinný materiál, například kapradiny.
 
„Býložravci, které z triasu známe, buď vyhrabávali kořeny jako aetosauři, nebo se natahovali po listech vysoko v korunách stromů jako sauropodi,” řekl hlavní autor práce Jordan Bestwick z University of Birmingham. Stravování E. okeeffeae bylo v té době nezvyklé.
 
Zdroj: The Anatomical Record

Mohlo by vás zajímat

Reklama