Sviňucha místo člověka. Bizarní pohřeb zůstává dodnes záhadou

Moře při odlivu odhaluje řadu záhadných překvapení z minulosti / Pixabay
Archeologové do dnešních dnů nerozluštili záhadný hrob, jenž našli v Lamanšském průlivu. Vykopali ho na ostrově Chapelle Dom Hue, přičemž v něm nebyl k odpočinku uložen člověk, ale sviňucha.

Objev byl učiněn již v roce 2017 a od té doby si s ním vědci neví rady. „Je to vážně zvláštní, nevím, co si o tom myslet,” řekl archeolog Philip de Jersey z Oxfordské univerzity. „Proč se namáhat s pohřbíváním sviňuchy?” položil si otázku v článku publikovaném v The Guardian, na níž nejspíš nikdy odpověď mít nebude.

Sviňucha byla pohřbena nejspíše ve 14. století s tělem zarovnaným v ose východ-západ po vzoru křesťanských tradic. Pečlivé vykopání hlubokého hrobu stačí samo o sobě jako důkaz slavnostního pohřbu zvířete.

Ostrov byl ve středověku útočištěm mnichů, jejichž ostatky zde archeologové hledali. Je možné, že sviňuchu, oblíbený středověký zdroj potravy, zabili mniši kvůli jídlu. I přesto však pohřeb nedává smysl.
 
Ostrov je obklopen mořem, a to se nachází jen 10 metrů od hrobu. Nebylo by tedy jednodušší odevzdat kosti moři? Jersey také řekl, že maso bylo možná zabaleno do soli a uskladněno v půdě jako zásoba jídla na později. Z nějakého důvodu se však mniši do své „spižírny” nevrátili.
 
Později Jersey přiznal, že šlo pravděpodobně opravdu o skladování jídla, s jistotou se to však určit nedá.
 
Zdroj: The Guardian

Mohlo by vás zajímat

Reklama