Na horké Venuši může být život, vědci ho hledají v mracích

Venuše spíše připomíná rozžhavenou zářící kouli, než planetu vhodnou pro život / NASA
Mraky v atmosféře Venuše jsou nesmírně kyselým prostředím, kde by nikdy předtím vědce hledat život nenapadlo. Podle odborníků ze tří univerzit se tam však určité formy mikrobiálních organismů udržet mohou.

Ve své práci publikované v časopisu PNAS totiž uvedli, že zaznamenali v atmosféře horké planety amoniak.

Amoniak je na Zemi považován za zbytkový odpad vytvořený metabolismem vodních živočichů. Jeho přítomnost v atmosféře Venuše však vědce z univerzity Cardiff, Massachusettského technologického institutu (MIT) a univerzity v Cambridgi zmátla.

Venuše je druhá planeta od Slunce v naší Sluneční soustavě. Tato terestrická planeta je z hlediska velikosti a hrubé skladby podobná Zemi. Průměrná teplota povrchu Venuše je 464 °C.

„Amoniak by na Venuši být neměl,” tvrdí profesorka z MIT a spoluautorka studie Sara Seagerová. K amoniaku se váže vodík, na Venuši je ale vodík v minimálním množství.

„Jakýkoliv plyn, který nezapadá do svého prostředí, je automaticky podezřelý z toho, že jej produkuje život,” vysvětluje expertka.
 
Venuše je příliš horká, aby na ní prosperoval život. Jeho domovem by mohly být mraky, ty jsou však extrémně kyselé.

Podle vědců ovšem může amoniak neutralizovat okolní kapičky kyseliny sírové, což by snížilo pH mraků. Oblaka by sice byla velmi kyselá, ale na úrovni, kterou by mohl mikrobiální život tolerovat.
 
Někteří vědci jsou ale skeptičtí. Spoluautor studie William Bains se například domnívá, že jsou pro život na Venuši šance mizivé už proto, že není na planetě voda.

Ale potvrdil, že pokud skutečně amoniak neutralizuje kyselé prostředí v atmosféře Venuše, mohly by být tamní mraky o něco obyvatelnější. Pokud bychom na Venuši objevili byť jen malou šanci na život, šlo by podle Bainse o epochální objev.
 
Zdroj: SciTechDaily, PNAS

Mohlo by vás zajímat

Reklama