Čína chce mít na Měsíci do konce desetiletí autonomní výzkumnou stanici

Výstavba výzkumné stanice bude založena na technologii 3D tisku s využitím místních zdrojů / Roskosmos
Čína plánuje do roku 2030 tři další mise na Měsíci zahrnující povrchové rovery, lunární vrtulníček a trvalou lunární výzkumnou základnu, na které bude spolupracovat s Ruskem.

První mise bude zahájena v roce 2024. Čína tak definitivně potvrzuje své ambice v rámci vesmírného výzkumu.

Čína začala vyvíjet tlak na závod ve vesmírném výzkumu v roce 2020, kdy dopravila na Zemi v rámci programu Čchang-e Čínské vesmírné národní agentury (CNSA) lunární vzorky a vyfotografovala temnou stranu Měsíce. Tato snaha vedla až k čínské vesmírné stanici Tchien-kung.

Trojice schválených misí, o nichž informoval web DailyMail, je pokračováním programu Čchang-e. Jeho další fáze zahrnující přenosný satelit, pozemní rover a létajícího plavidlo, pravděpodobně vrtulníček podobný Ingenuity agentury NASA, který operuje na Marsu, začne v roce 2024 misí Čchang-e 7.
 
V této fázi půjde Číně o průzkum jižního lunárního pólu kvůli ledu, který může poskytnout budoucím koloniím zásoby vody. Veškeré vybavení, které mimo jiné zahrnuje i kamery, radar, snímače minerálů, teploměr a analyzátor molekul vody, vynese raketa Long March 5.
 
Druhá mise Čchang-e 6 bude mít za úkol dopravit v témže roce na Zemi získané měsíční vzorky z mise Čchang-e 7. Čchang-e 8, která proběhne do konce tohoto desetiletí, bude finální operací ve spolupráci s ruským kosmickým programem Roskosmos. Cílem Číny je postavit na měsíčním povrchu Mezinárodní lunární výzkumnou stanici (ILRS). Její výstavba má být založena na technologii 3D tisku s využitím místních zdrojů bez nutnosti lidské posádky.
 
„Hlavní účel těchto tří misí je vybudovat ve spolupráci s Ruskem pro Čínu základní model výzkumné stanice na Měsíci, přičemž její vedení Čína převezme,” řekl zástupce ředitele Čínského národního vesmírného úřadu (CNSA) Wu Yanhua, podle něhož pomůže astronautům základna ve výzkumu Měsíce a tamních zdrojů. Zařízení bude plně robotické, k výzkumu a průzkumu Měsíce nebude třeba lidské asistence.
 
Zdroj: DailyMail, iNentertainment
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama