Čínské umělé slunce pokořilo rekordní teplotou to skutečné ve vesmíru

Reaktor generoval po více než 17 minut teplotu 70 milionů stupňů Celsia / Ústav fyziky plazmatu Čínské akademie věd
Čínští vědci dosáhli ve fúzním reaktoru pětkrát vyšší teploty, než jaká panuje v jádru skutečného Slunce. Mnoho odborníků doufá, že fúzní reaktory vyřeší energetickou krizi. Nyní jsou k tomu zase o malý, ale důležitý krok blíže.

Fúzní reaktory (tokamaky) napodobují známé procesy ve vesmíru. Jsou považovány za „svatý grál” v oblasti energetiky, neboť mohou lidstvu poskytnout téměř neomezené množství obnovitelné energie bez emisí.

V posledních letech došlo v oblasti jaderné fúze k mnoha úspěchům. Přesto zůstávají tokamaky předmětem laboratorních experimentů. Mezi tyto projekty patří například tokamak ITER, na němž spolupracují čeští vědci z Akademie věd České republiky. Tento tokamak by měl být spuštěn v roce 2025.

Mezitím slaví pokrok Čína. Agentura Xinhua News Agency uvedla, že se čínským vědcům povedlo dosáhnout rekordní teploty jejich takzvaného „čínského slunce”, fúzního reaktoru Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST).
 
Podle zprávy generoval reaktor EAST po více než 17 minut teplotu 70 milionů stupňů Celsia. Vědci tak pětinásobně překonali teplotu v jádru skutečného Slunce.

Expertům tento úspěch přináší sice malý, ale důležitý krok k vytvoření čisté a téměř neomezené zásoby energie. Podle některých názorů budou moci být tokamaky využívány do deseti let.
 
Zdroj: Xinhua News Agency, Live Science

Mohlo by vás zajímat

Reklama