Brána do pekla v Turkmenistánu bude nadobro uzavřena

Brána do pekla je kráter o šířce 70 metrů s hloubkou 20 metrů ležící uprostřed pouště Karakum / Tormod Sandtorv/Wikimedia Commons
Turkmenský prezident Gurbanguly Berdymuhamedov se rozhodl „uzavřít” takzvanou „Bránu do pekla”, velký kráter, v němž již půl století hoří plyn, a úchvatnou atrakci, kterou si ve většině případů nenechají ujít turisté.

Důvodem uhašení ohně jsou podle CNN panující obavy o zdraví obyvatel, kteří v jeho okolí žijí a ztráta cenných surovin.

Brána do pekla je kráter o šířce zhruba 70 metrů s hloubkou 20 metrů ležící uprostřed pouště Karakum nedaleko oázy Darvaza na území Turkmenistánu. Kráter vznikl v roce 1971.

Sovětští geologové tehdy pátrali v poušti Karakum po ložiscích zemního plynu. Jedno takové ložisko po jednom z vrtů opravdu nalezli. Půda se však propadla a vytvořil se kráter.
 
Geologové měli pravděpodobně co do činění s plynovou kapsou, do níž se propadl její strop. Zemina tlakem prorazila vrstvy izolační horniny a plyn se dostal ven. Vědci, o jejichž práci neexistují žádné záznamy, plyn zřejmě zapálili. Jeho zásoby ovšem nevyhořely, oheň na dně kráteru plápolá už 51 let.
 
Prezident Turkmenistánu Gurbanguly Berdymuhamedov nařídil vládě oslovení expertů, kteří mají vypracovat plán na uhašení ohně. Panují totiž obavy o zdraví lidí žijících v okolí kráteru a ztrácejí se podle něj vzácné suroviny, na jejichž vývozu lze údajně vydělat velké peníze.
 
Země tak nejspíše přijde o atrakci, která do Turkmenistánu láká turisty. K podobnému pokusu přitom mělo dojít již v roce 2010. Úředníci nařídili kráter zasypat. Podle odborníků by ale bylo nutné zasypat každou trhlinu okolo kráteru, což by se prodražilo. Z plánu proto sešlo.
 
Zdroj: CNN, ScienceAlert

Mohlo by vás zajímat

Reklama