Američtí lékaři poprvé transplantovali pacientovi prasečí srdce

Dřívější snahy o transplantaci zvířecích orgánů selhávaly. Lidský organismus je totiž velice rychle odmítnul / Pixabay
Američtí lékaři transplantovali umírajícímu muži srdce geneticky upraveného prasete. Přestože je příliš brzy na to říci, že byla experimentální operace úspěšná, je to v době nedostatku orgánů k transplantaci velký pokrok. Lidské tělo totiž zvířecí orgány rychle odmítá.

O náročném lékařském zákroku, který se odehrál ve fakultní nemocnici v americkém městě Baltimore ve státu Maryland, informoval deník The New York Times. Sedmapadesátiletý David Bennett bojoval o život a pro transplantaci lidského srdce údajně nebyl způsobilý.

Jelikož Bennett neměl jinou možnost než dříve na člověku neotestovanou experimentální operaci podstoupit, úřad dohlížející na experimenty s transplantacemi zvířecích orgánů zákrok povolil.

Od operace uběhly tři dny a pacient se cítí zatím dobře, o úspěšnosti zákroku však ještě hovořit nelze. Počínání lékařů je i přesto zábleskem naděje v době, kdy je stále větší nedostatek orgánů vzhledem k narůstajícímu počtu transplantací.
 
Dřívější snahy o transplantaci zvířecích orgánů selhávaly. Lidský organismus je totiž velice rychle odmítnul. Minulý rok ale američtí vědci zjistili, že může být cestou využití orgánů z geneticky upravených prasat.

Předchozí experiment byl ovšem proveden s prasečí ledvinou vloženou do mrtvého lidského těla. Lékaři v Baltimoru použili srdce prasete, z jehož buněk byl odebrán cukr. Právě ten mohl za okamžité odmítnutí orgánu.
 
Zdroj: The New York Times, The Guardian

Mohlo by vás zajímat

Reklama