Našli jsme vrak slavné plachetnice Endeavour, prohlásili australští vědci

Plachetnice byla v přístavu Newport potopena během americké války za nezávislost / The Australian National Maritime Museum
Australští vědci prohlásili, že u pobřeží amerického státu Rhode Island konečně objevili vrak plachetnice Endeavour slavného kapitána Jamese Cooka. Američtí partneři jsou však s podobnými prohlášeními zatím opatrní.

Vědci z Australského národního námořního muzea údajně v přístavu Newport Harbour objevili vrak plachetnice Endeavour, s níž v letech 1768 až 1771 podnikl významnou plavbu do Austrálie a na Nový Zéland slavný mořeplavec James Cook.

Plachetnice byla v přístavu Newport potopena během americké války za nezávislost, aby Britové zablokovali francouzskou flotilu. V té době už nesla jiné jméno, Lord Sandwich 2. Na tomto místě ležela více než dvě staletí, uvádějí na svém webu vědci.

„Od roku 1999 zkoumáme několik vraků lodí z 18. století v oblasti, kde se Endeavour mohl potopit,” řekl ředitel muzea Kevin Sumption. „Na základě archivních a archeologických důkazů jsem přesvědčen, že se jedná o Endeavour.” O nálezu informovalo zpravodajství BBC News.
 
S tímto tvrzením však nesouhlasí partnerská organizace Rhode Island Marine Archaeology Project, prý jsou tyto závěry ukvapené. Oznámení australských vědců je podle jejich slov dokonce „porušením smlouvy”.
 
Výkonný ředitel projektu řekl, že se „závěry budou řídit řádným vědeckým postupem, nikoliv australskými emocemi či politikou”. Zástupci muzea se však nedomnívají, že porušili smlouvu. Australské národní muzeum uvedlo, že zůstalo neporušeno jen zhruba 15 procent vraku, což je hlavní důvod, proč američtí partneři o nálezu pochybují.
 
Zdroj: BBC News, The Australian National Maritime Museum

Mohlo by vás zajímat

Reklama