Největší námořní nález od Titaniku. Výprava objevila na dně Weddellova moře vrak slavné lodi Endurance

Když trup Endurance sevřel led a loď se potápěla, její posádka se stihla zachránit / Frank Hurley
Dlouholeté hledání slavné lodi Endurance, s jejíž pomocí podnikla před více než sto lety Shackletonova expedice výpravu na Antarktidu, je u konce. Její vrak objevila charitativní organizace Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT) v rámci programu Endurance22 na dně Weddellova moře, kde v roce 1915 výprava ztroskotala.

„Bez nadsázky jde o nejzajímavější dřevěný vrak, jaký jsem kdy viděl, zdaleka,” prohlásil mořský archeolog Mensun Bound. Endurance se nachází v hloubce 3000 metrů a je pokryta mnoha mořskými organismy, jako jsou houby, sasanky a pláštěnci.

Vrak je podle nálezců v překvapivě dobrém stavu. Díky tomu loď vypadá téměř stejně jako v den, kdy se potopila. Trámy a příď, kde nejspíše došlo k nárazu, jsou poškozené, celá konstrukce však drží.

Na zádi je přitom stále patrný velký nápis - Endurance. „Můžete vidět průzor, který byl Shackletonovou kajutou. V ten moment skutečně cítíte dech velkého muže na zátylku,” prozradil deníku DailyMail Mensun Bound.

Vrak byl určen za památku. Podle mezinárodní smlouvy o Antarktidě musí zůstat neporušený. Proto jej výprava na palubě ledoborce Agulhas II pouze snímala dálkově ovládanými mini-ponorkami. Tým o významném nálezu hodlá informovat ostrov Jižní Georgii, kde byl kapitán lodi pohřben.
 
Výpravu lodi Endurance, která v roce 1914 byla součástí závodu o to, kdo dříve pokoří Antarktidu, vedl Brit irského původu Ernest Shackleton. Přestože prvenství se svou posádkou nedosáhl, jeho záchranná mise patří mezi nejslavnější podobné akce v historii. Když trup Endurance sevřel a prorazil led a loď se potápěla, její posádka se stihla zachránit. Zůstala však uvězněna na ledu bez zásob v krutém prostředí.
 
Shackleton proto rozhodl o riskantní, ale úspěšnou výpravu na člunu James Caird na ostrov Jižní Georgie. Posádka plula 1400 kilometrů přes otevřené, divoké moře. Vrak na mořském dně ležel 107 let, přesto je v lepším stavu než vrak Titaniku, jenž postupně ohlodává čas i podmořský život.
 
Zdroj: DailyMail, FMHT

Mohlo by vás zajímat

Reklama