Již v pondělí nastane částečné zatmění Měsíce před východem Slunce

Měsíční úplněk vstoupí ve 3:32:07 SELČ nejprve do zemského polostínu / Astro
V pondělí 16. května ráno se v případě bezoblačného počasí a dobrého výhledu k jihozápadnímu obzoru naskytne zajímavý pohled na zapadající ukousnutý úplněk Měsíce. Částečné zatmění Měsíce začne ve 4:28 SELČ, ale bude vidět pouze necelou hodinu, neboť po páté hodině ráno Měsíc zapadá.

Úkaz lze pozorovat podle webu AV ČR očima z celého území ČR. Toto zatmění Měsíce bude probíhat velmi těsně nad obzorem, a tak pozorovací podmínky mohou být i velmi špatné, proto je dobré si vybrat místo ve vyšší nadmořské výšce. V případě dobrého počasí vás na pozorování zvou také vybrané hvězdárny a přichystán je i online přenos.

Měsíční úplněk vstoupí ve 3:32:07 SELČ nejprve do zemského polostínu. V ten okamžik, i kdybychom již byli vzhůru, si okem ničeho nevšimneme. Teprve po čtvrt na pět se nám levá horní část Měsíce bude zdát poněkud "začouzená".

Částečné zatmění začíná ve 4:27:53 SELČ, kdy Měsíc vstoupí do úplného zemského stínu. Ten se okem bude jevit černý, ale na fotografii delším expozičním časem bychom zjistili, že jeho střed je červený a okraj sivomodrý až šedý. Je to dáno lomem světla Slunce v zemské atmosféře. Světlo se láme jak ve vyšších vrstvách s ozónem, což je zdrojem namodralého okraje stínu, tak v hustších, kterými již projde jen červené světlo a ostatní barvy jsou rozptýleny.

Úplné zatmění neuvidíme. Začíná v 5:29:13 SELČ, ale Měsíc zapadá dříve, např. v Praze v 5:12 SELČ. Po páté hodině již také bude nad obzorem Slunce, takže Měsíc bude nad obzorem již hůře viditelný.

Kdy naposledy a kdy příště

Předchozí zatmění Měsíce nastalo 5. června 2020 a bylo polostínové, příští zatmění Měsíce proběhne 28. října 2023 a bude částečné.

Jak úkaz pozorovat

Úkaz je za dobrého počasí dobře viditelný i pouhým okem. Stačí jasná obloha nad jihozápadním obzorem. Ještě lepší zážitek však poskytne alespoň malý dalekohled - například triedr. Ten nám pomůže i proto, že úkaz bude probíhat velmi nízko nad obzorem. Proto je také potřeba k pozorování vybrat místo s nerušeným výhledem k jihozápadnímu obzoru a nejlépe na vysokém kopci.

Ranní šňůrka planet

I když toto zatmění Měsíce patří mezi ty hůře pozorovatelné, je tu ještě jeden důvod, proč se na ranní oblohu 16. května podívat. Ranní obloha nyní totiž nabízí kromě Merkuru přehlídku všech okem viditelných planet. Zatímco Měsíc bude 16. května na jihozápadě, planety najdeme nad východem až jihovýchodem. Nejníže na východě bude Venuše, ale bude se jevit nejjasnější. Vpravo od ní bude také poměrně dost jasný Jupiter. Dále směrem k jihu bude slabší Mars a nejblíže jihu bude stejně slabý Saturn.

Zdroj: AV ČR, Astro

Mohlo by vás zajímat

Reklama