Astronomové pátrají po temné hmotě v trpasličí galaxii v souhvězdí Pece

Trpasličí galaxie se zpravidla nacházejí v kupách galaxií nebo poblíž větších galaxií / ESO, Aniello Grado, Luca Limatola
Standardní kosmologický model předpokládá, že většinu galaxií obklopuje neviditelné halo tvořené temnou hmotou.

Podle nové studie, která vyšla v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, trpasličí galaxie v souhvězdí Pece taková hala nemají.

Trpasličí galaxie se zpravidla nacházejí v kupách galaxií nebo poblíž větších galaxií. Mohou proto být ovlivňovány gravitací svých sousedů. „Přicházíme s novým způsobem testování standardního modelu na základě toho, jak moc jsou trpasličí galaxie narušeny gravitačními ‚slapovými jevy‘ od blízkých větších galaxií,“ říká Elena Asencio, doktorandka z Univerzity v Bonnu a hlavní autorka studie. Slapové jevy vznikají různým působením gravitace jednoho tělesa na různé části druhého tělesa. Na Zemi se projevují jako příliv a odliv.

Kupa galaxií v souhvězdí Pece je dle webu MFF UK na trpasličí galaxie bohatá. Při současných pozorováních se tyto galaxie jeví deformovaně, jako kdyby byly narušovány prostředím kupy. „Takové perturbace se v kupě v Peci podle standardního modelu neočekávají,“ uvádí Pavel Kroupa, profesor na Univerzitě v Bonnu a na Univerzitě Karlově. „Podle standardního modelu by měly být galaxie před rušivými vlivy částečně chráněny halem z temné hmoty.“

Autoři studie analyzovali očekávanou úroveň narušení trpasličích galaxií, která závisí na jejich složení a na jejich vzdálenosti od gravitačně silného středu kupy. Velké galaxie s nízkou hmotností hvězd a galaxie blízko středu kupy jsou k rušení nebo dokonce zničení náchylnější.

Výsledky pak porovnali s pozorovanou úrovní narušení na snímcích z VLT pořízených Evropskou jižní observatoří. „Srovnání ukázalo, že pokud bychom chtěli vysvětlit pozorování pomocí standardního modelu, trpasličí galaxie v Peci by měly být zničeny vlivem gravitace středu kupy, přestože vyvolávané slapové jevy jsou 64× slabší než vlastní gravitace galaxie,“ popisuje Elena Asencio.

Zjištění odporuje předchozím studiím, podle kterých by síla potřebná k narušení trpasličí galaxie měla být přibližně stejná jako její gravitace. Autorům z toho vyplývá, že v rámci standardního modelu se nedají pozorované tvary galaxií vysvětlit.

Zdroj: Matematicko-fyzikální fakulta UK, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Mohlo by vás zajímat

Reklama