Objev kostry dosud neznámého dinosaura v Argentině může přepsat učebnice paleontologie

Jakapil kanikura v představách vědců / Gabriel Díaz Yantén
Zkamenělé pozůstatky dinosaura o velikosti kočky domácí odkryli paleontologové v Argentině, v provincii Río Negro na severu Patagonie. Dosud neznámý druh se specifickým kostnatým krunýřem dostal jméno Jakapil kanikura.

Paleontologové Facundo J. Riguetti a Sebastián Apesteguía z Přírodovědné nadace Félixe de Azara a Vasco Xabier Pereda-Suberbiola z Paíské univerzity se ve své nové studii publikované na odborném webu Scientific Reports domnívají, že by se mohlo jednat o primitivního příbuzného Ankylosaura a Stegosaura a věří, že tento objev může odkrýt celou vývojovou linii, která moderní vědě dosud úspěšně unikala.

Nově objevený Jakapil kanikura dosahoval výšky okolo jednoho a půl metru, váhy pěti až sedmi kilogramů, chodil vzpřímeně a na svém hřbetě měl řadu pancéřových ostnů, které se táhly od jeho krku až po konec ocasu.

Podle zubů, které jsou podobné těm stegosauřím, vědci také odhadují, že se živil výhradně rostlinou potravou. Díky silným čelistem byl schopný jíst i velmi pevné a dřevnaté rostliny. Žil pravděpodobně v období křídy, tedy před více než 95 miliony lety.
 
Vědci nově objeveného Jakapila řadí do podřádu Thyreophora, do kterého patří i mnohem známější Stegosauři a Ankylosauři, ale také ostatní druhy, pro které je typický kostnatý, pancéřovaný hřbet s výraznými ostny.
 
Druhy patřící do podřádu Thyreophora jsou ale známé především ze severní polokoule. Objev Jakapila na jihu Argentiny, tedy hluboko na jižní polokouli, je tak pro vědce překvapivý. Paleontologové Facundo J. Riguetti, Sebastián Apesteguía a Xabier Pereda-Suberbiola se tak v nové studii domnívají, že rozšíření podřádu Thyreophora bylo mnohem větší, než se původně předpokládalo.
 
Po rozpadu superkontinentu Pangea na severní Laurasii a jižní Gondwanu se zřejmě rozdělily i vývojové větvě podřádu Thyreophora. Zatímco větev žijící na severní Laurasii vymizela v období jury, zhruba před 150 miliony let, větev žijící na jižní Gondwaně žila až do období křídy, tedy o více než 50 milionů let déle.  
 
Díky počítačové animaci Gabriela Díaze Yanténa, studenta paleontologie na Río Negro National University, si můžeme nově objeveného Jakapila kanikuru prohlédnout téměř naživo.

Zdroj: Scientific Reports, Twitter (animace)

Mohlo by vás zajímat

Reklama